
Kavopije imaju zdraviji mikrobiom crijeva od osoba koje umjereno piju kavu

Sve više i više istraživanja otkriva zdravstvene prednosti kave. Ispijanjem samo jedne šalice dnevno može se spriječiti nakupljanje nezdravih masnoća i prevenirati pretilost te utjecati na zdravlje mozga u starijoj životnoj dobi.
Nedavno istraživanje, provedeno na Medicinskom fakultetu u Houstonu pokazalo je da kavopije imaju bolji mikrobiom crijeva od osoba koje rijetko ili nikako piju kavu.
Autor studije dr. Li Jiao i njegov tim rezultate istraživanja su predstavili na godišnjem znanstvenom skupu gastroenterologa u San Antoniju, u Texasu.
U istraživanju su sudjelovale 34 osobe koje su bile podvrgnute kolonoskopiji i endoskopiji kako bi se vidjelo stanje njihovih crijeva. Odgovarali su i na pitanja o konzumaciji kave i prehrani te su, s obzirom na količinu kave koju popiju, ispitanci bili podijeljeni u dvije skupine - oni koji piju puno kave, odnosno više od 82,9 miligrama i onih koji piju manje od te količine.
Pokazalo se da oni koji piju puno kave imaju u crijevima visoku razinu bakterijskih sojeva Faecalibacterium i Roseburia te nisku razinu Erysipelatoclostridiuma, potencijalno štetnog bakterijskog soja.
Iako su dio normalnog zdravog crijeva, prekomjerna razina Erysipelatoclostridium ramosum (E. ramosum) može biti štetna.
Rano otkrivanje spašava život: Ovo su najvažniji simptomi raka crijeva koje morate prepoznati
Prethodne studije povezale su E. ramosum s metaboličkim sindromom i pretilosti. Viša razina ostalih bakterija pronađena je u mikrobiomima crijeva kod velikih konzumenata kave.
"Veća konzumacija kofeina povezana je s bogatijim mikrobiomom
crijeva te većim brojem protuupalnih bakterija, poput
Faecalibacterium i Roseburia, i nižim razinama potencijalno
štetnih bakterija", stoji u zaključku studije, a prenosi




![[KVIZ] Koliko znaš o jezerima u Hrvatskoj?](http://cdn2.net.hr/media/2025/02/24/786171/H-a99f3cb2-f2a7-11ef-af93-ee0b203e749c-550.webp?1749330926)








