zdrave namirnice /

Jeste li znali da avokado sadrži više kalija od banane? Donosimo još zanimljivosti

Ovo voće je cijenjeno zbog velike hranjive vrijednosti, a dodaje se raznim jelima zbog svog dobrog okusa i bogate teksture. Kliknite na 'SLJEDEĆA' i pročitajte više

VOYO logo
VOYO logo

Vitamini u avokadu

Evo nekoliko najzastupljenijih hranjivih sastojaka u 100 grama avokada

Vitamin K: 26 posto dnevnih potreba

Folati: 20 posto dnevnih potreba

Vitamin C: 17 posto dnevnih potreba

Kalij: 14 posto dnevnih potreba

Vitamin B5: 14 posto dnevnih potreba

Vitamin B6: 13 posto dnevnih potreba

Vitamin E: 10 posto dnevnih potreba 

Sadrži i male količine magnezija, mangana, bakra, željeza, cinka, fosfora i vitamina A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin) i B3 (niacin).

(Foto:  Pixabay)

Zašto su chia sjemenke superhrana i kada bi se trebale izbjegavati?

Sadrži 160 kalorija, 2 grama proteina i 15 grama zdravih masti. Iako sadrži 9 grama ugljikohidrata, njih 7 su vlakana, tako da postoje samo 2 "neto" ugljikohidrata što ovu namirnicu čini jako zdravom. 

Više kalija nego u banani

Kalij je mineral kojeg većina ljudi nema dovoljno. Izuzetno je važan za živčani sustav, rad srca i snagu mišića. Nekoliko istraživanja pokazuje da je visok unos kalija povezan sa smanjenim krvnim tlakom, što je glavni faktor rizika za srčani udar, moždani udar i zatajenje bubrega.

Je li humus zdrav? Evo što kaže nutricionist

(Foto: Pixabay)

Pun je nezasićenih masnih kiselina

Avokado je namirnica bogata masnoćom. U stvari, 77 posto kalorija dolazi iz masnoća, ali ne sadrži samo masnoće. Većina masnoća u avokadu je oleinska kiselina - mononezasićena masna kiselina koja je ujedno i glavna komponenta maslinovog ulja i za koju se vjeruje da je odgovorna za velike zdravstvene dobrobiti.

5 ukusnih namirnica koje će vam pomoći da očistite tijelo

(Foto: Pixabay)

Avokado sadrži vlakna

Avokado je bogat vlaknima - oko 7%, što je puno u usporedbi s većinom ostalih namirnica. Vlakna imaju veliku ulogu u mršavljenju i zdravlju metabolizma.

Znate li da se jede i koštica avokada? Izuzetno je zdrava, a evo kako je možete pripremiti

(Foto: Thinkstock)

Snižava razinu kolesterola

Srčana bolest najčešći je uzrok smrti u svijetu. Poznato je da je nekoliko markera krvi povezano s povećanim rizikom. To uključuje kolesterol, trigliceride i krvni tlak. Avokado značajno smanjuje razinu ukupnog kolesterola, smanjuje trigliceride u krvi do 20 posto, snižava LDL kolesterol za čak 22 posto i povećava "dobar" kolesterol za 11 posto.

Sezona je borovnica, voća koje višestruko dobro djeluje na zdravlje

(Foto: Pixabay)

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali