
Jednu stvar u kuhinji svakodnevno koristimo, a prepuna je štetnih bakterija

Dok vječito peremo kuhinjske površine i aparate zaboravljamo na čistoću jedne stvari zbog koje cijeli naš trud 'pada u vodu.' Studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta na Mauricijusu otkrila je da su kuhinjske krpe izvor bakterija koje mogu značajno utjecati na zdravlje i stvoriti ozbiljne probleme.
Jedna higijenska navika koja narušava vaše zdravlje, ali i zdravlje vaše obitelji
Stručnjaci su testirali sto kuhinjskih krpica nakon mjesec dana upotrebe.
"U ovom smo istraživanju otkrili potencijalnu ulogu spužvica i krpa za kros-kontaminaciju bakterijama", otkrila je Susheela D. Biranjia-Hurdoyal, znanstvenica i glavna autorica istraživanja.
Oko polovice uzoraka bilo je pozitivno na bakterije: 36.7 posto njih je bilo puno koliformne bakterije (poput E. Coli), 36.7 posto njih je sadržavalo enterokok, a 14.3 posto imalo je stafilokok.
Šokantni rezultati istraživanja: Imate li i vi ovu prljavu naviku koju mnogi ljudi skrivaju?
Količina bakterija varirala je ovisno o broju članova u obitelji, socioekonomskom statusu, prehrani, vrsti krpe/spužve te prisutnosti djece.
Kako to utječe na naše zdravlje?
Većina bakterija nije opasna za zdrave osobe. No, zlatni stafilokok i E. Coli povezane su s trovanjem hranom koje uzrokuje mučnine, povrćanje, proljev, bolove u trbuhu i temperaturu, a simptomi mogu trajati i do nekoliko dana.
"Do problema dolazi kad bakterije dođu na mjesta gdje ne bi
trebale obitavati kroz slučajni kontakt.",
dodao je liječnik Bruce Ruben za
"Ako ne pazimo na higijenu pri rukovanju s hranom, može se povećati rizik od bolesti", dodao je.
Što učiniti?
Najvažnija stvar je redovito mijenjati i prati kuhinjske krpe nakon nekoliko upotreba. Mudro je okrenuti se opotrebi jednokratnih kuhinjskih krpa ili ručnika.
Kako biste održali higijenu u kuhinji i spriječili bolesti uvijek operite ruke i kuhinjske elemente nakon što ste rukovali sa sirovim mesom, jajima ili mliječnim proizvodima.


















