
Jako zdrave namirnice koje biste trebali više koristiti

Razmišljate što ćete kuhati sutra? Probajte u svoj jelovnik ubaciti barem neki od ovih sastojaka uz koje je svako jelo definitivno zdravije.
Grah Zahvaljujući proteinima, topljivim vlaknima i željezu grah je jedan od najzdravijih namirnica na planeti i zaslužuje da se češće nađe na vašem tanjuru.
Chia sjemenke Ove sjemenke bogate su vlaknima, omega-3 masnim kiselinama, kalcijem, fosforom i magnezijem pa ih vrijedi potražiti i u ubaciti u prehranu.
Djevičansko maslinovo ulje Opće je poznato da je maslinovo ulje zdravo i smanjuje kolesterol te pomaže u reguliranju razine inzulina. No, ono može biti i zaštita protiv raka zbog svog bogatstva polifenolima. Ipak, morate imati na umu da nije svako maslinovo ulje koje se prodaje u trgovinama čisto maslinovo ulje već ih se miješa s drugim biljnim uljima.
Tef Sjemenka tefa ima više kalcija od bilo koje druge žitarice. Može se koristiti umjesto riže, kvinoje ili bilo koje druge žitarice.
Bademi Bademi imaju više kalcija i vlakana od drugih orašastih plodova te odlično idu u slatkim i slanim jelima.
Alge
Alge su možda najzdravija hrana koja se rijetko jede. Njene prednosti su visoke razine kalcija, vitamina A i C te joda, piše







![[KVIZ] Koliko znaš o jagodama?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/05/1297453/H-70efdc70-a788-4b84-a61f-14030413e0f8-550.webp?1749114372)










