
Hrana koju znalci nikad ne bi ni primirisali

Zdrava prehrana znači jesti povrće, voće i meso koje je uzgojeno i pripremljeno bez ili uz tek minimalnu preradu. U pravilu, što je veće uplitanje čovjeka, to je upitnija kvaliteta hrane.
Koju hranu izbjegavate? To je pitanje postavljeno u anketi portala
1. Rajčice iz konzerve Dr. Fredrick Vom Saal, endokrinolog na američkom Sveučilištu Missouri, proučavao je bisphenol-A.
'Unutrašnjost konzervi sadrži bisphenol-A, sintetički estrogen koji se povezuje s oštećenjem kromosoma i nizom bolesti, uključujući i one reproduktivne, srčane te pretilost. Što je još gore, kiseli sadržaj rajčica povećava curenje BPA u hranu. Konzervama rajčica se ni ne približavam.'
2. Stoka hranjena kukuruzom arti-201005130433006 'Stoka u prirodi jede travu, a ne žitarice. No, poljoprivrednici ih danas hrane kukuruzom i sojom jer tako brže napreduju. Rezultat je meso siromašno hranjivim sastojcima. Meso stoke koja se hrani na pašnjacima ima više beta-karotena, vitamina E, omega-3 kiselina, linolenske kiseline (CLA), kalcija, magnezija, kalija, a manje omega-6, koje izazivaju upale i manje zasićenih masti, koje se povezuje sa srčanim bolestima', kaže Joel Salatin, farmer i autor knjiga o održivoj poljoprivredi.
3. Kokice iz mikrovalne 'Kemikalije, primjerice perfluorooktanoična kiselina (PFOA), u unutrašnjosti vrećica uzrokuju neplodnost, rak gušterače, jetara i testisa. Priprema u mikrovalnoj uzrokuje isparavanje ovih kemikalija koje se talože na kokicama. Ove kemikalije ostaju u tijelu i s vremenom se nakupljaju. Proizvođači kokica pristali su smanjiti razinu ove kemikalije do 2015. godine', kaže dr. Olga Naidenko, znanstvenica Environmental Working Groupa.
4. Neorganski krumpir Jeffrey Moyer, predsjednik National Organic Standards Boarda, razjašnjava problem s krumpirima.
'Korjenasto povrće apsorbira herbicide, pesticide i fungicide iz tla. U slučaju krumpira problem su veće količine fungicida kojim se tretira dok raste, te herbicidi prije vađenja. Na koncu ih tretiraju kemijskim sredstvima kako ne bi klijali u trgovinama.
5. Uzgojeni losos Lososi u prirodi nisu nagurani u bazenima niti ih hrane sojom ili prerađenim pilećim perjem.
'Uzgojeni losos ima manje vitamina D i veću razinu kancerogenih tvari, antibiotika, pa čak i pesticida, kao što je dioksin i DDT. Najkontaminiranija je u sjevernoj Europi. Bezopasna je samo ako je jedete jednom u pet mjeseci. Dakle, tako je loša', kaže dr. David Carpenter iz Institute for Health and the Environment at the University at Albanydr, čija je studija o razini otrova u ribama, objavljena u
6. Mlijeko proizvedeno uz pomoć hormona 'Mljekari kravama daju hormon rasta (rBGH ili rBST) kako bi potaknuli veću proizvodnju mlijeka. No, ovi hormoni povećavaju rizik od infekcije vimena, pa čak i pojave gnoja u mlijeku. Povisuje se i inzulinu sličan faktor rasta (IGF-1) u mlijeku. Sumnja se da kod ljudi veća razina IGF-1 pridonosi većem riziku od pojave raka dojki, prostate i crijeva', kaže Rick North, Campaign for Safe Food at the Oregon Physicians for Social Responsibility.
7. Jabuke 'Jabuke su često špricane pesticidima. Više od većine jesenskih plodova. Proizvođači tvrde da su razine kemikalija neškodljive. No, treba imati na umu da poljoprivrednici imaju veći rizik od pojave raka nego većina ljudi drugih zanimanja', kaže Mark Kastel, jedan od direktora Cornucopia Institutea, organizacije koja podržava organsku poljoprivredu.
arti-201102230483006 arti-201012030731006













