
Gdje čuvati jaja – u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi?

Gdje je bolje čuvati jaja? U hladnjaku ili ne? Znanstvenici su pokušali razriješiti staru dvojbu.
Dok slastičari poručuju da su jaja sobne temperature bolja jer odlično povezuju ostale sastojke, oni koji su u strahu od mikroorganizama ne vade ih od hladnjaka.
Tvrtka je uskladištila dvije serije jaja na dva tjedna, jednu na sobnoj temperaturi, drugu u hladnjaku na nekih šest stupnjeva.
Redovito su testirali sve uzorke na moguće prisustvo mikroorganizama – na početku testa, na kraju prvog tjedna i na kraju drugog tjedna. Pokazalo se da nije bilo nikakve razlike između tih dviju skupina – u jajima nije bilo bakterija.
Poručili su da čuvanje jaja u hladnjaku nema nikakvih prednosti.
Ipak, stručnjaci se ne slažu u potpunosti
Dr. Rosamund Baird i dr. Janet Corry, s Bristol University’s School of Veterinary Science, upozoravaju da će u jajetu kontaminiranom salmonelom na sobnoj temperaturi doći do razmnožavanja mikroorganizama. Istovremeno nećete vidjeti nikakve promjene u boji, mirisu i konzistenciji jaja. S druge strane, salmonela se neće razmnožiti u hladnjaku.
Američka studija objavljena prošle godine u
Klinika Mayo još je opreznija, a njezini stručnjaci poručuju da jaja koja su bila izvan hladnjaka više od dva sata treba baciti.


















