
Folna kiselina izuzetno je važna za razvoj bebe, osobito u ranoj trudnoći

Ono što je posebno opasno je nedostatk folne kiseline u organizmu. Folna kiselina ili vitamin B9 je jedan od vitamina B skupine topljivih u vodi. Taj je vitamin bitan za sintezu DNK i konverziju nekih aminokiselina.
Biološki aktivni oblik je tetrahidrofolat koji se stvara metaboličkim promjenama u ljudskom organizmu. Za vrijeme trudnoće potrebe organizma se povećaju i do 10 puta.
Folna kiselina sprječava kongenitalne malformacije u fetusa, uključujući oštećenje neuralne cijevi, do kojeg dolazi u prvih nekoliko tjedana trudnoće, a rezultira malformacijama kralježnice, lubanje i mozga. Najčešća oštećenja neuralne cijevi su spina bifida i anencefalija.
Nadoknada folnom kiselinom u prvim mjesecima trudoće smanjuje rizik od urođenih srčanih mana, rascjepa usne, od anomalija mokraćnog sustava. Kritično razdoblje je između 21 i 27 dana gestacije pa se preporuča, dnevni unos od 400 µg za cijelo vrijeme reproduktivnog razdoblja. Rizik od toksičnosti je nizak, jer je folna kiselina topljiva u vodi i uklanja se putem urina, višak izmokravamo, ali je potreban oprez kod visokog unosa i to sintetski dobivene folne kiseline.
Provedena istraživanja u proteklom desetljeću upućivala su na mogućnost da nedovoljno folne kiseline tijekom trudnoće povećava rizik od prijevremenog poroda, od rođenja djeteta niske težine, te da može doći do komplikacija u trudnoći zbog povišenja homocisteina u krvi. To je razlog da se u nekim zemalja obogaćuje brašno i kruh folnom kiselinom (0,135 mg folne kiseline na 100 g kruha). No, ove je godine, 2013. objavljena meta analiza Cochrana koja to nije potvrdila, ali nije ni potvrdila mogućnost štetnog djelovanja, povećani rizik od preeklampsije, akutne limfoblastične leukemije i neroloških oštećenja u razvoju fetusa, na što se sumnjalo.
Svakako je kod uzimanja sintetski dobivene folne kiseline potreban OPREZ:
S obzirom da je veliki dio žena informiran o važnosti unosa folne
kiseline, nužan je oprez da ta količina ne bude prevelika, upravo
zbog prisutnosti u raznim proizvodima. Najnovija
istraživanja upućuju na mogućnost da previše ili premalo folne
kiseline uzrokuje epigenetske promjene u mozgu, što može
uzrokovati autizam.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!


















