
Dobre, loše i zle masti - prepoznajte li ih?

Pazite da ih ne jedete i sagorite ih u što većem broju dok trčite. Ipak ne budite tako širokih pogleda - postoje i dobre masti. One nam, pazite li na količinu, čak mogu pomoći u mršavljenju.
'Naše tijelo treba masti da bi uopće funkcioniralo,' kaže dr. Barbara Roberts, iz američke bolnice Miriam Hospital u Providenceu i autorica knjige
Od sveukupnih dnevnih kalorija 25 do 30 posto treba doći od masti. Ali od onih pravih!
'Dobre': Nezasićene masti
Mononezasićene masti Podižu HDL kolesterol, a snizuju loš LDL kolesterol, što štiti od nakupljanja plaka po stijenkama arterija. Pomažu i u sprečavanju nakupljanja masnoća na području trbuha. Nalaze se u maslinovom ulju, bademima, kikirikiju, sjemenkama sezama i avokadu. A potrebna količina? Dovoljno je dvije do tri žlice maslinova uljana dan.
Polinezasićene masti Osim što spuštaju LDL, sadrže i omega-3 masne kiseline koje potiču bolji rad mozga, popravljaju raspoloženje i jačaju imunološki sustav. A omega-6 koje održavaju zdravlje kože i očiju - samo ne pretjerujte s količinom. Naći ćete ih u ribi kao što su losos, sjemenkama lana (samo ih sameljite netom prije upotrebe), orasima i tofu. Omega-6 se nalaze u biljnim uljima kao što su suncokretovo i kukuruzno. Pazite samo da uključite i omega-3 i omega-6 jer previše omega-6 dovodi do upalnih procesa i srčanih bolesti.
'Loše': Zasićene masti
Povisuju razinu kolesterola i rizik od srčanih bolesti. Nalaze se u mesu, mliječnim proizvodima kao što su vrhnje i maslac te u nekim biljnim proizvodima kao što su kokosovo i palmino ulje. Ograničite količinu zasićenih masti na 10 posto ukupnog kalorijskog unosa. Jedan od jednostavnijih načina da ih uklonite je micanje kože i druge vidljive masnoće s piletine.
Zle: Transmasti
Izrađuju se od nezasićenih masti - u prirodi ih dakle ne možete naći. Zašto se izrađuju? Da bi se kemijskim putem produžilo trajanje uskladištene masti. Povisuju loš LDL, a snizuju dobar HDL, te potiču upale po tijelu. One sasvim sigurno potiču srčane bolesti. Naći ćete ih u margarinu, kolačima, pohanoj i prženoj hrani iz restorana (oni uglavnom koriste ove masti)., krekerima, čipsu i keksima. Koliko vam treba? Ništa. Provjerite stoga etiketu, ako na njoj piše djelomično hidrogenizirana biljna mast, to je zapravo transmast.














![[KVIZ] Samo će znalci prepoznati ovo voće!](http://cdn2.net.hr/media/2025/05/15/1112653/LS-a42b82f8-3173-11f0-9750-72c51a5f9be6-360.webp?1747926638)
[KVIZ] Samo će znalci prepoznati ovo voće!

Na današnji dan napustio nas je jedan od najvećih svih vremena: Njegovim odlaskom više ništa nije bilo kao prije
