
Umjetne boje koje otkrivaju da jedete 'smeće'

Boja karamele
Boja karamele koja se koristi u mnogim gaziranim napicima, sladoledima, slatkišima i gotovim umacima za meso ima malo veze s karamelom. Umjesto da je riječ o rastopljenom šećeru, boja karamele se sintetički proizvodi u reakciji šećera, amonijaka i sulfita. Ovaj proces rezultira dvjema kemikalijama – 2-metilimidazolom i 4-metilimidazolom, koje se povezuju s problemima štitnjače, jetre, rakom pluća i leukemijom.
Postoje četiri tipa boje karamele, a dvije koje se dobivaju uz pomoć amonijaka, klasa III i IV, one su koje mogu štetiti. Nažalost, o kojem tipu boje karamele je riječ najčešće nema riječi na omotu samog proizvoda. Američki stručnjaci iz Centers for Science and Public Interest’s (CSPI) sastavili du listu aditiva koje treba izbjegavati, a boja karamele je među prvima. Pojasnili su da postoje jasni dokazi da je riječ o tvari koja izaziva kancerogene promjene kod životinja.
Žuta #5 & #6
Žuta boja #5 (
Pažnju obratite i na crvenu boju #2, crvenu #3, crvenu #40, zelenu #3, #plavu #1 te plavu #2.
Crvena #40, žuta #5 i žuta #6 upotrebljavaju se u 90% obojene hrane.


















