
Bilje tretirano pesticidima ima više vitamina C?!

Organsko ne mora biti zdravije, niti ukusnije, tvrdi se u zaključku novog britanskog istraživanja koje je podiglo tlak većini ljubitelja prirodno uzgojene hrane.
Studija britanskog časopisa
Neorganska brokula i drugo povrće imale su znatno veće razine antioksidanata nego organski uzgojeni primjerci povrća. A krumpir uzgojen uz pomoć pesticida više vitamina C nego organsko uzgojeni.
arti-201005170358006Istovremeno je panel stručnjaka utvrdio da neorganska rajčica ima jači okus rajčice i nešto slađi okus.
Industrija organske hrane na zapadnom tržištu ima sve veću dobit, primjerice u Britaniji 30 posto populacije kupuje organsko.
Tijekom ispitivanja na području Cotswoldsa zemlja za neorganski uzgoj je tretirana sredstvom protiv korova i umjetnim gnojivom. Dok je organska gredica prekopana i posuta stajskim gnojivom. Osim toga bilje je na neorganskoj njivi tretirano pesticidima.
Prinos i vanjski izgled plodova na koncu je bio vrlo sličan. Urednik časopisa priznaje da je istraživanje malo, da postoje i druga pitanja vezana za upotrebu pesticida u okolišu koja nisu istraživali, no dodaje da su rezultati ipak vrlo zanimljivi.
arti-201003250503006 arti-201005130433006 arti-201102220464006






![[KVIZ] Koliko znaš o naočalama?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/04/1296697/H-c11c7b63-62e9-48ab-95eb-e2384188d3bb-550.webp?1749020945)











