11 NEVJEROJATNIH STVARI O TIJELU /

Dlakavi smo poput čimpanzi, imamo pruge poput zebre, a najbolje od svega je s kime razgovaramo u glavi

8. Fascinantno mnogo ljudi pobijedilo evoluciju i trpi laktozu:
Može se činiti da je intolerancija na laktozu problem manjine ljudi, ali otprilike dvije trećine odraslih zapravo ima problema s probavom mliječnih šećera, laktoze, u većoj ili manjoj mjeri. 
Bebama se daje mlijeko kao opskrba kad se rode - bilo od njihove majke ili drugog sisavca - koje mogu probaviti zbog visoke razine enzima laktaze u njihovim crijevima. Kako ljudi stare, količina laktaze  se smanjuje, zbog čega je sve teže probaviti mlijeko.
No to znači da je jedna trećina svjetske populacije, oni koji i u odrasloj dobi bez problema piju mlijeko,  pobijedila ono što je nekada bila norma. S velikim brojem ljudi koji mogu bez problema piti mlijeko, jesti sir i uživati u drugim mliječnim proizvodima, relativno mali broj pojedinaca koji mogu tolerirati mlijeko zapravo je rastao tijekom tisuća godina.
Znanstvenici poput Marka Thomasa sa University College London i Loren Cordain sa Sveučilišta Colorado State pripisuju povećanu toleranciju na laktozu ljudima koji ustraju uspšrkos  potencijalnim nuspojava zbog nutritivne vrijednosti mlijeka te razvoju učinkovitih metoda hlađenja.
Foto: Wiki
8. Fascinantno mnogo ljudi pobijedilo evoluciju i trpi laktozu: Može se činiti da je intolerancija na laktozu problem manjine ljudi, ali otprilike dvije trećine odraslih zapravo ima problema s probavom mliječnih šećera, laktoze, u većoj ili manjoj mjeri. Bebama se daje mlijeko kao opskrba kad se rode - bilo od njihove majke ili drugog sisavca - koje mogu probaviti zbog visoke razine enzima laktaze u njihovim crijevima. Kako ljudi stare, količina laktaze se smanjuje, zbog čega je sve teže probaviti mlijeko. No to znači da je jedna trećina svjetske populacije, oni koji i u odrasloj dobi bez problema piju mlijeko, pobijedila ono što je nekada bila norma. S velikim brojem ljudi koji mogu bez problema piti mlijeko, jesti sir i uživati u drugim mliječnim proizvodima, relativno mali broj pojedinaca koji mogu tolerirati mlijeko zapravo je rastao tijekom tisuća godina. Znanstvenici poput Marka Thomasa sa University College London i Loren Cordain sa Sveučilišta Colorado State pripisuju povećanu toleranciju na laktozu ljudima koji ustraju uspšrkos potencijalnim nuspojava zbog nutritivne vrijednosti mlijeka te razvoju učinkovitih metoda hlađenja.
8 /11
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

I u 21. stoljeću nastavljamo otkrivao fascinantne detalje o našem tijelu

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pogledaj još galerija
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx