ZDRAVA ALTERNATIVA /

Jedan dan bez mesa: Donosimo dva ukusna i zdrava biljna recepta

Uvođenje jednog bezmesnog dana u tjednu malen je korak s velikim potencijalom – za zdravlje, planet i otkrivanje novih kulinarskih užitaka

VOYO logo
VOYO logo

Želite li obogatiti svoju prehranu, pozitivno utjecati na okoliš ili jednostavno unijeti dašak noviteta u svoju kuhinju? Jedan od najjednostavnijih načina jest uvođenje samo jednog dana u tjednu bez mesnih obroka. Ne morate odmah postati vegetarijanac ili vegan – dovoljno je započeti s malim korakom i jednom tjedno mesna jela zamijeniti kreativnim i hranjivim biljnim alternativama. Ovaj trend, poznat i kao "Bezmesni ponedjeljak" (Meatless Monday), globalni je pokret koji osvaja sve više poklonika.

Zašto odabrati dan bez mesa? Brojne su prednosti

Odluka o smanjenju unosa mesa, čak i samo jednom tjedno, donosi niz koristi. Prehrana temeljena na biljkama obiluje vlaknima, vitaminima i mineralima, a sadrži manje zasićenih masti. Može smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Proizvodnja mesa značajno opterećuje planet (emisije plinova, potrošnja vode, krčenje šuma). Smanjenjem konzumacije mesa umanjujete svoj ekološki otisak. Prelazak na biljne obroke također otvara vrata novom svijetu okusa i tekstura. Mahunarke, žitarice i povrće nude bezbroj mogućnosti. Osim toga, namirnice poput graha, leće i sezonskog povrća često su cjenovno pristupačnije od mesa.

Kako započeti? Savjeti za lagani prijelaz

Uvođenje novih navika može biti izazov, no uz nekoliko savjeta, prijelaz na jedan bezmesni dan bit će ugodan:

Krenite s poznatim jelima: Pripremite biljne verzije omiljenih recepata, poput špageta s povrćem ili vege burgera.

Planirajte zajedno: Uključite obitelj u odabir recepata.

Istražujte zamjene za meso: Tofu, tempeh, seitan ili gljive mogu odlično zamijeniti meso.

Neka bude zabavno: Organizirajte tematske večeri, npr. "meksički ponedjeljak" s vege tacositima.

Fokus na okus: Koristite obilje začina i umaka za jela puna karaktera.

Inspiracija na tanjuru: Ideje za slasne biljne obroke

Mogućnosti za ukusne biljne obroke su neograničene. Evo nekoliko osnovnih kategorija:

Zasitna glavna jela

Biljni burgeri i popečci: Isprobajte burgere od slanutka, crnog graha ili leće. Odlični su i popečci od tikvica.

Bogata variva i čiliji: Varivo od leće s povrćem, gusti čili od crvenog graha ili kremasta juha od bundeve. Za egzotiku, probajte curry od krumpira i cvjetače.

Lazanje i zapečena jela: Zapečene lazanje s povrćem i veganskim bešamelom ili složenac od batata i kelja.

Tacosi, burritosi i pizze: Napunite tortilje pikantnim grahom i povrćem. Za pizzu koristite pita kruh ili tijesto od slanutkovog brašna.

Šarene zdjele i osvježavajuće salate

Buddha zdjele: Kombinirajte kuhane žitarice (kvinoja, smeđa riža) s pečenim povrćem, mahunarkama i ukusnim preljevima poput tahini umaka. Popularne su tajlandske zdjele s rižom.

Zasitne salate: Salata od kvinoje s pečenim povrćem, salata od slanutka s avokadom ili taco salata s "mljevenim mesom" od oraha i gljiva.

Primamljive tjestenine i rezanci

Tjestenine s umacima: Klasična tjestenina s umakom od rajčice i gljiva, pesto od indijskih oraščića i špinata ili Alfredo umak od cvjetače. Isprobajte i bolognese od leće!

Azijski rezanci: Sezamovi soba rezanci s povrćem ili zdjele s rezancima od riže i kikiriki umakom.

Dva jednostavna recepta za početak

1. Brzi burgeri od slanutka i mrkve ("Sneaky Chickpea Burgers") Omiljeni među obiteljima, ukusni i jednostavni.

Sastojci: 1 konzerva (cca 400g) slanutka (ocijeđenog), 1 veća naribana mrkva, 1 manji luk (sjeckan), 2 režnja češnjaka (protisnuta), 1/2 šalice krušnih mrvica, 1 žlica nutritivnog kvasca (po želji), 1 žličica dimljene paprike, sol, papar, ulje za pečenje.

Priprema: Slanutak grubo zgnječite. Dodajte mrkvu, luk, češnjak, mrvice, nutritivni kvasac i začine. Promiješajte. Oblikujte burgere. Pecite na tavi 5-7 min sa svake strane ili u pećnici na 200°C 20-25 min. Poslužite u pecivu.

2. Tjestenina sa zelenim pestom od indijskih oraščića i špinata Kremasti pesto bez tradicionalnog sira.

Sastojci: 250g tjestenine, 1 šalica sirovih indijskih oraščića (namočenih 30 min), 2 šake svježeg špinata, 1 šaka svježeg bosiljka, 2 žlice nutritivnog kvasca, 1-2 režnja češnjaka, sok 1/2 limuna, 3-4 žlice maslinovog ulja, sol, papar, voda od kuhanja tjestenine.

Priprema: Skuhajte tjesteninu. Ocijeđene indijske oraščiće, špinat, bosiljak, nutritivni kvasac, češnjak, limunov sok, ulje, sol i papar blendajte dok ne postane glatko. Po potrebi dodajte vodu od kuhanja. Pomiješajte s tjesteninom.

Eksperimentirajte, budite kreativni i uživajte u bogatstvu okusa biljne prehrane. Možda "bezmesni ponedjeljak" postane vaša omiljena tradicija, piše Forks over knifes.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Pobuna zagrebačkih studenata! Žele veganske obroke, pitali smo Upravu gdje je zapelo

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali