Morske životinje /

Morske školjke u Jadranu

Koje morske školjke u Jadranu poznajete dobro, a koje još niste susretali. Ako vas zanima morski svijet i uz to volite morske školjke pročitajte više o njima u nastavku

VOYO logo
VOYO logo

Prvo i osnovno što bi trebalo reći je da su morske školjke ukusni čistači mora. Morske školjke jedemo rijetko, a one su vrijedan izvor mnogih mikronutrijenata, a ujedno su i niskokalorične te osiguravaju visokovrijedne bjelančevine i imaju dobar profil masti. Morske školjke prosječno sadrže tek 40 – 80 kcal u 100 grama jestivoga dijela školjke. 

Morske školjke su najneobičnija bića u našoj prehrani.  Ta raznolika grana životinjskog svijeta prvi se put pojavljuje prije pola milijarde godina i danas uključuje 100.000 vrsta, što je dvostruko više od riba i kralješnjaka.

Tijelo morske školjke sastoji od tri osnovna dijela: mišićnog stopala za kretanje, nakupine koja uključuje cirkulacijske, probavne i spolne organe te prilagodljiva plašta što obavija nakupinu organa i čija je uloga sekrecija materijala za školjku te podupiranje očiju i malenih ticala što otkrivaju hranu ili opasnost.  Tu su i ticala koja se mogu stisnuti ili opustiti te tako nadzirati dotok vode u unutrašnjost. 

Petrovo uho najprimitivnija je od svih školjaka. Njegova ljuštura je jednodijelna i služi za zaštitu, a nalik je šalici. Ima i masivno mišićno stopalo za kretanje i prianjanje uz morsku travu kojom se hrani. 

Jestive morske školjke zatvorene su između dvije ljušture i stopalo im je zakopano pod pijeskom.  Sve morske školjke koje imaju dvije ljušture, imaju škrge koje služe filtriranju čestica hrane iz vode koje onda plašt privlači i izbacuje.  Neke školjke imaju stopalo koje trajno prianja uz kamenje, kao što su to dagnje.

S druge strane, tu su kamenice koje se cementiraju za samo kamenje. Njihove dvije teške ljušture zatvorene su s pomoću velikog mišića koji se nalazi u središtu i oko kojeg su smješteni plašt te drugi organi. Jakovske kapice ne prianjaju uz površinu, niti se zakapaju u pijesak. One leže slobodno na dnu mora i bježe od grabežljivaca plivanjem. Njihov masivan središnji mišić drži ljušture zatvorene te istiskuje vodu na jednu stranu pokrećući ih tako u drugom smjeru.

Kamenice, jestive morske školjke i dagnje cijenjene su zbog bogata okusa, osobito kada se konzumiraju sirove. Taj odličan okus duguju nakupljanju tvari koje se skladište u obliku rezervi energije i služe za uravnoteženje saliniteta vode kojom su okružene. Što je voda slanija, to je školjka ukusnija. 

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali