Kuhinja i recepti /

Stilist za hranu - umijeće ukrašavanja jestivog

U Hrvatskoj foodstyling kao zanimanje još nije poznato, ali svakako će uskoro ući na velika vrata.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Teodora Sijarto uskoro pokreće vlastitu tvrtku za foodstyling u Rupama kod Samobora, a trenutno se uz posao medicinske sestre bavi izučavanjem ušminkavanja hrane.

"To ne znači da će hrana koju vidite na slici u kuharici, TV reklami ili na prospektu restorana biti jednako privlačna i uživo kad vam je serviraju, jer foodstyling raspolaže brojnim trikovima koji služe cilju, ali su ponekad nespojivi s jestivošću", otkrila je Teodora za Slobodnu Dalmaciju.

Interes za ovo zanimanje Teodori je došao u vrijeme trudnoće, pa je prikupila literaturu te preko interneta i raznih kuharskih radionica povezala se s food-stilistima iz svijeta, posebice iz Los Angelesa, te počela iskušavati ideje, a svoje izvore čuva kao i mađioničari svoje trikove.

Ono što food-stilisti po svijetu koriste u svom poslu, a kreće se od motornog ulja, glicerina, vate, laka za kosu, dezodoransa, šprica, ljepila, pa sve do do kreme za cipele - Teodori je užasno jer ona ipak preferira prirodno i jestivo.

Na sajmu hrane u Portugalu oduševio ju je jedan kuhar iz japanskog “Hiltona” koji je demonstrirao magnetizam istočnjačke hrane u kojoj je glavna poanta što manja termička obrada hrane, a u kojoj je foodstyling doveden do savršenstva.

Treba znati značenje foodstylinga, a to je da stilisti uređuju hranu za potrebe snimanja, a ne za potrebe serviranja.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pročitaj i ovo
najčitanije
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Izdvojeno
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx