sezona smrčaka /

Stručnjak za gljive otkrio nam je recept s tjesteninom koji ćete isprobati već danas

Nakon kišnog vremena pojavile su se i neke gljive, a kako je sada sezona smrčaka, ovo je recept koji morate probati

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Profesor Željko Križevac, mikolog koji se 50 godina bavi sakupljanjem i determinacijom gljiva, rekao nam je  da dolazi sezona smrčaka te da se u šumi mogu pronaći češka smrčkovica, hibridni smrčak, zvončasti smrčak, pravi (obični) smrčak, debelonogi smrčak, pepeljasti smrčak, stožasti smrčak i drugi.

"Smrčak je naša poznata i vrlo cijenjena gljiva, voli pjeskovito tlo, nalazimo ga ispod vrba, topola i uz rijeke, u Slavoniji i Baranji, Gorskom kotaru i okolici Zagreba. Raste od ožujka pa sve do kraja svibnja. Klobuk naraste od 3-15 cm visine i 3-5 cm širine, različitih je oblika, od ovalnog, okruglog, jajolikog, stožastog, spljošteno sferičnog, nepravilno okruglog, ali uvijek ima tupi vrh. Klobuk je u mladih primjeraka čađavo crn, čađavo smeđe, sivo-smeđe te kasnije oker boje. Često nalazimo primjerke s laganim udubljenjem. Stručak naraste od 3-7 cm visine i do 2 cm debljine. Prema dolje je jako zadebljan, nepravilan i može doseći širinu i do 4 cm. Boja stručka je bjelkasta ili nježno oker boje", objasnio je profesor Križevac.

Dodao je i kakav je stručnjak kod pripremanja: "Okus mu je dosta blag, a miris ugodan. Jestiva je gljiva odlične kakvoće, vrhunska delikatesa i nije toliko žilava. Možemo ga pripremati na sve moguće načine."

Recept sa smrčcima

Mikolog Željko Križevac pripremio je i kuharicu s brojnim vrstama gljiva koje se mogu pronaći u Hrvatskoj.

Za one koji bi htjeli pripremiti jednostavno jelo od trenutno dostupnih gljiva, predlaže tjesteninu sa smrčcima. Ovo je recept.

Sastojci:

50 dag bijelog oštrog brašna

50 dag smrčaka

4 jaja

sol

10 dag margarina

4 dl kiselog vrhnja

20 dag trapista

glavica luka

papar

peršinov list

Priprema:

Zamijesimo tjesteninu od brašna, dva jaja i soli, oblikujemo loptice te razvučemo u tankom sloju i izrežemo na kratke rezance. Prokuhamo u slanoj vodi 10 minuta, ocijedimo te stavimo na vruć margarin. U međuvremenu na zagrijanoj masnoći ispržimo sitno isjeckan luk da blago porumeni, smrčke dobro očistimo, operemo i malo prosušimo te dodamo na luk i lagano nastavimo pržiti uz dodatak soli, peršinov list i papar. Pržimo 10 minuta i nakon toga odmaknemo s vatre. U vatrostalnu posudu namazanu margarinom stavimo sloj tjestenine, preko njih stavimo pržene smrčke, prelijemo ih s 2 dl kiselog vrhnja, zatim dodamo ostalu tjesteninu i stavimo u zagrijanu pećnicu na 10 minuta. U međuvremenu napravimo smjesu u koju smo dodali dva jaja i 2 dl kiselog vrhnja i ribani sir. Tjesteninu prelijemo napravljenom smjesom i zapečemo.

POGLEDAJTE VIDEO: Jestive, nejestive, zaštićene i otrovne: Kako razlikovati gljive? 'Ne biste ih smjeli gledati samo odozgo'

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pročitaj i ovo
najčitanije
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx