
Prestanite se sramotiti za stolom, ovako se pravilno koristi pribor za jelo

Ako se počnete preznojavati kada vidite hrpu žlica, vilica i noževa s obje strane svoga tanjura, to vam više ne treba biti problem
Ako za doček Nove godine planirate izaći u neki fini restoran, sada je pravo vrijeme da preispitate svoje znanje iz bontona. Napominjemo jer nova studija kaže da alarmantnih 40 posto ljudi ne znaju koristiti vilicu i nož pravilno. Stručnjakinja Jo Bryant navela je za Daily Mail neka osnovna pravila ponašanja za stolom, od toga kako treba držati pribor za jelo do toga kada je prihvatljivo koristiti se samo vilicom.
Držanje vilice i noža
Ako svoj pribor za jelo obuhvatite svim prstima (kao na slici ispod), budite sigurni da to ne izgleda nimalo profinjeno.
Nož trebate držati tako da kažipst ispružite cijelom dužinom po gornjoj strani drška. Vilica treba biti usmjerena okomito prema dolje i također kažiprst stavite na držak (kako je prikazano na slici ispod).
Kada nož nije potreban
Nemojte prerezati hranu pa spustiti nož i onda jesti samo vilicom. Pravilno je rabiti i jedno i drugo - ili, pak, samo vilicu. U nekim je situacijama to prihvatljivo, kao kada jedete špagete, ali onda vilica treba biti usmjerena prema gore, kao da držite žlicu. Pogledajte sliku!
Redoslijed uporabe pribora
Ako se počnete preznojavati od neugode kada vidite hrpu žlica, vilica i noževa s obje strane svoga tanjura, opustite se jer uopće ne trebate razmišljati što kada trebate izvući. Pribor za jelo uvijek se slaže izvana prema unutra. Dakle, uvijek uzimajte ono što vam je s vanjske strane stola. Primjerice, ako se najprije poslužuje juha, žlica za juhu mora stajati s desne strane tanjura izvana.


















