
Pikantnost i ljekovitost egzotičnog đumbira

Egzotična začinska biljka koja je neizostavna namirnica u azijskoj kuhinji, odakle i potječe, sve se više konzumira i kod nas. Osim u prehrani, koristi se kao lijek, i to više od tisuću godina.
Đumbir je biljka iz porodice ljiljana, potječe iz južne Azije, a njegov najveći proizvođač je Indija. Poznato je da ga uzgajaju mnoge zemlje: Nigerija, Jamajka, Haiti, Tajvan, Japan, Kina, Egipat, Grčka, Meksiko...
Ovisno o zemlji u kojoj je uzgojen, đumbir sadrži 1–2,5% eteričnog ulja, čiji je glavni sastojak seskviterpen zingiberen, a sadrži i zingeron, gingerol, shogaol i druge derivate. Seskviterpenov alkohol je najznačajniji među njima jer daje karakteristični blagi miris đumbiru. Đumbir koji miriše na limun sadrži također i citral.
Najcjenjeniji je onaj uzgojen na Jamajci, koji, iako sadrži samo 1% eteričnog ulja, cijene zbog njegove profinjene arome. Cvjeta prekrasnim trobrojnim cvjetovima, uvezanim u čašicu i krunu.
Ljekoviti dio ove neobične biljke, koja može narasti do jednog metra, je korijen. Stručnjaci su dokazali da korijen đumbira smiruje kašalj, stimulira cirkulaciju, uklanja grčeve, pospješuje funkciju jetara, a i snažan je antioksidans.
Dokazano je da može ubiti stanice tumora jajnika, dok sastojak koji daje ljutinu feferonima smanjuje tumor na gušterači. Protiv raka se uspješno bori tvar 6-gingerol, koja korijenu đumbira daje karakterističan okus. Njegova ljekovita svojstva još se istražuju
Mineralni sastav korijena vrlo je raznolik, a u značajnijim količinama sadrži kalij, bakar, magnezij, mangan, vitamin C, vitamine B skupine te u manjim količinama pantotensku kiselinu i niacin.
Đumbir jelu daje aromatični, osvježavajući i pomalo pikantni okus. U kombinaciji s drugim začinima primjeren je za začinjavanje raznih juha, umaka, jela od povrća, voćnih deserta, medenjaka, peciva i tijesta za kolače, a u mesnoj industriji za začinjavanje nekih salama i paštete.
Svježim đumbirom možete začiniti gotovo sva jela od mesa, peradi, ribe, juhe, variva i kuhanog voća, dok se komad oguljenog korijena, koji se kuha s jelom, na kraju ukloni ili se sitno nariba.
Aroma će biti intenzivnija ukoliko se korijen samo dobro opere četkom i neoguljen doda jelu (narezan ili nariban).
Koristi se i za aromatiziranje nekih alkoholnih pića (pivo, vino, liker), a možda je najpoznatije bezalkoholno pivo od đumbira koje podsjeća na limunadu.







![[KVIZ] Koliko znaš o naočalama?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/04/1296697/H-c11c7b63-62e9-48ab-95eb-e2384188d3bb-550.webp?1749020945)






![[KVIZ] Samo će znalci prepoznati ovo voće!](http://cdn2.net.hr/media/2025/05/15/1112653/LS-a42b82f8-3173-11f0-9750-72c51a5f9be6-360.webp?1747926638)
[KVIZ] Samo će znalci prepoznati ovo voće!

Na današnji dan napustio nas je jedan od najvećih svih vremena: Njegovim odlaskom više ništa nije bilo kao prije

Ancelotti mlađi odgađa samostalnu karijeru, pomagat će ocu i na novom poslu




