
Pečena patka punjena paprikama

Priprema patke zahtjeva malo strpljenja. U talijanskoj verziji recepta anatra tj. patka se seli iz pećnicu, pa se opet vraća u nju.
Upute:
Ugrijte pećnicu na 220 stupnja Celzijeva.
Na tavi (najbolje na takvoj koju možete koristiti i kao kalup za pečenje u pećnici jer u tom slučaju nećete morati prebacivati sadržaj) istopite 25 g maslaca, dodajte češnjak i pirjajte na laganoj vatri pet minuta. Dodajte mrkvu, celer, peršin i majčinu dušicu.
Po koži patke utrljajte sol i papar, a u unutrašnjost ugurajte papriku, ostatak maslaca i malo soli. Zatvorite posebnim konopcem.
U kalup za pečenje prebacite povrće i maslac. Stavite i patku. Prekrijte folijom i pecite 15 minuta.
Izvadite patku (vratite je u veliku tavu gdje se pirjalo povrće), a u pećnici smanjite temperaturu na 190 stupnja C.
Po patki prelijte vino i pecite na umjerenoj vatri dok vino ne ispari. Dodajte sok od pečenja i pustite da prokuha.
Zatim sve opet prebacite u kalup za pečenje i pecite 45 minuta. Povremeno prelijevajte juhom.
Izvadite kalup i prelijte umak od pečenja u zdjelu.
U kalup ubacite 1,5 decilitra vruće vode i pustite par minuta u pećnici. Pecite 15 minuta.
Izvadite i razrežite patku. Poslužite uz umak.





![[KVIZ] Znaš li odgovoriti na ova pitanja s državne mature iz sociologije?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/04/1296738/H-a9ff1c33-2caf-4bfb-95b4-22fbdb85a3ce-550.webp?1749024280)












