
Paella - baš kao u Valenciji

Najautentičnija paella kuha se u španjolskoj regiji Valencia. Piletina, paella riža, šafran, slatka paprika, ružmarin, zečetina i puževi neki su od važnijih sastojaka.
Postoje tri poznate vrste: Valencijska paella (
Valencijska paella sadrži rižu, zeleno povrće, meso (zečetinu, piletinu, pačetinu), puževe, grašak i začine. U morskoj verziji umjesto mesa i puževa stavlja se riba i drugi plodovi mora, a izbacuju se grašak i neko povrće. Verzija s plodovima mora najpopularnija je među njima.
Za pripremu će vam trebati oko 45 minuta, za samo kuhanje jedan sat, a na koncu ćete dobiti jelo za 10 do 12 porcija.
Upute:
1. Isijecite piletinu i svinjetinu na komade prikladne za konzumaciju.
2. Očistite lignje, narežite na kolutove.
3. Narežite papriku, luk i rajčice. Ostavite po strani.
4. Tavu za paellu nauljite maslinovim uljem pa stavite luk i rajčice. Kad luk postane proziran dodajte svinjetinu, miješajte nekih 15 minuta. Dodajte piletinu i lignje i neprestano miješajte.
5. Dodajte rižu. Miješajte oko tri minute. Pažljivo izlijte pileću juhu sa šafranom te nastavite miješati.
6. Po vrhu poslažite školjke i škampe te komadiće paprike.
7. Neka kuha i ako treba dodajte još juhe. Kad riža bude gotovo kuhana pospite grašak.
8. Kad riža bude kuhana, uklonite s vatre i prekrijte aluminijskom folijom i krpom. Ostavite neka stoji oko pet do 10 minuta pa poslužite.
9. Narežite kriške limuna pa servirajte na stol.




![[KVIZ] Koliko znaš o seriji 'Dinastija'?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/05/1297419/H-cbffcc62-093a-4b8a-b16b-12f028232329-550.webp?1749111592)













