
Neka hrana postaje toksična kod kuhanja: Evo kojih 9 namirnica nije dobro podgrijavati ili uopće konzumirati

Postoji vrlo dobar razlog zašto se jastozi kuhaju živi
Termička obrada hrane čini nam se vrlo sigurna jer se tim putem ubijaju bakterije, ali svaka medalja ima dvije strane. Naime, kod kuhanja nekih namirnica razvijaju se štetni toksini i spojevi koji mogu izazvati mučninu i probavne probleme. Još je gore ako smo tu hranu ostavili na sobnoj temperaturi (pogotovo na ovim vrućinama) i onda je išli pregrijavati.
Neki spojevi u hrani talože se u našem organizmu, a posljedica toga može biti čak i rak. Evo koju je hranu zato dobro izbjegavati ili bar jesti hladnu:
Ovakav način pripremanja kokica i nije toliko zdrav pa ih je bolje raditi na starinski način - u loncu. She Knows napominje da su vrećice u kojima stoje kokice za mikrovalnu premazane perfluoroktanskom kiselinom koja može izazivati rak tijekom vremena.
Kemijska reakcija koja se javlja kad se hrana previše termički obradi stvara akrilamid, spoj koji oštećuje živce. Najviše opasnosti prijeti od zagorenog tosta i mesa.
Bakterije u vašim ustima pretvaraju nitrate u nitrite koji su načelno dobri za organizam jer djeluju protuupalno i poboljšavaju protok krvi kada je to potrebno. Međutim, neki stručnjaci kažu da previše nitrita može biti kancerogeno.
Stvar je u tome što se ova reakcija događa prije kuhanja takvog povrća i svaki put kada ga pregrijavate. Radije ga jedite sirovog, a ono uključuje celer, repu, lisnato povrće, poriluk, kupus, koromač i ostalo.
Ako kuhanu rižu ostavljate na sobnoj temperaturi, ona razvija spore bakerija koje mogu uzrokovati probavne probleme pa čak i trovanje. Zato je uvijek spremite u neku posudu i stavite u hladnjak.
Znate li zašto se jastozi kuhaju živi? Jer, baš kao školjke, u svom tijelu imaju štetne bakterije. Kada je jastog mrtav, te bakterije se vrlo brzo množe i oslobađaju toksine koje je moguće uništititi jedino kuhanjem.
Korištenje istog ulja više puta i nije tako bezazleno kao što se čini jer se tako razvija toksični spoj 4-hidroksi-trans-2-nonenal kojeg se povezuje sa srčanim bolestima, moždanim udarom, rakom i Parkinsonovom bolešću.
Ni termički obrađene krumpire ne bismo trebali ostavljati van hladnjaka jer mogu izazvati trovanje pod nazivom botulizam.
Piletina nije opasna samo zbog salmonele. Naime, ciklus kuhanje-hlađenje-ponovno zagrijavanje razgrađuje proteine, što može prouzročiti bolove u probavnom sustavu. Najbolji način kako iskoristiti ostatke piletine jest od nje napraviti hladnu salatu.
Jaja i gljive također nije dobro nanovo zagrijavati jer će stvoriti mikroorganizme koji mogu biti pogubni za naš organizam. Ili ih bacite ili pojedite hladne.













