MLJAC! /

Domaćice otkrile trik za sočno mljeveno meso: Ova kemijska reakcija čini čuda

Ako ste ljubitelji raznih specijaliteta s mljevenim mesom, ovako će vam biti još sočnije

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Prženje mljevenog mesa za musaku ili sarmu može se odužiti jer se obično ispusti dosta vode, a dugim dinstanjem junetina ili svinjetina postaju gumaste.

Da bi ovo izbjegli, iskusne domaćice koriste jedan trik, a to je soda bikarbona.

Kako da mljeveno meso bude sočno?

Potrebno je na oko pola kilograma mesa dodati trećinu žličice sode bikarbone i lagano miješati mješavinu pa ostaviti da odstoji petnaestak minuta. Zatim meso pržite u tavi na srednjoj temperaturi.

Miješajte povremeno i ubrzo ćete vidjeti da se meso prži bez suvišne tekućine. Trik je u jednostavnoj kemijskoj reakciji – soda bikarbona podiže pH vrijednost mesa i time sprječava prejako vezanje proteina u mesu. Zahvaljujući tome se ne istiskuje višak vode. Zato i meso ostaje mekano, a dobiva lijepu smećkastu boju.

Isto možete primijeniti i na meso sjeckano na komadiće, kao za gulaš, na primjer. Računajte da na sjeckano meso treba nešto više sode bikarbone – oko jedne žličice na pola kilograma. Može se i soda prvo pomiješa s par žličica vode jer ćete je tako lakše rasporediti po mesu.

Pričekajte petnaest minuta i onda pripremite meso po receptu. Ne produžavajte ovo vrijeme jer duže djelovanje sode bikarbone neće pojačati njen efekt, piše Espreso.

POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Za šunkicu i jaja - 50 eura! Zagreb udvostručio jednokratni iznmos uskrsnice

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pročitaj i ovo
najčitanije
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx