
Kroštule, šape, smokvenjaci: Evo recepata za prefine tradicionalne božićne kolače iz čitave Hrvatske

Svaki dio naše zemlje Božić ne može zamisliti bez određenih kolača koje već desetljećima možemo pronaći na blagdanskim stolovima. Svi od reda su jedinstveni, fini, punog okusa i zanimljvih sastojaka.
Iako svaka regija ima svoje recepte, u mnogima od njih se rade kolači i iz drugih dijelova Hrvatske, kao što je to primjerice u Zagrebu i okolici. Ako voliš tradicionalne kolače, ovo je prilika da probaš neke koje prije nisi.
Ovo je najpoznatija međimurska kalorijska bomba, a mnogi je obožavaju jer je punog i bogatog okusa te spaja naizgled nespojive sastojke. Gibanica ima čak četiri sloja od kojih svaki ima drukčije sastojke, a upravo je to čini slasnom.
12 gotovih kora za savijače
250 g maslaca
200 g kiselog vrhnja
2 žutanjka
Nadjev od maka
200 grama mljevenog maka
200 ml mlijeka
50 grama grožđica
80 grama šećera
1 vanilin šećer
Nadjev od sira
500 grama svježeg sira
3 jaja
100 grama šećera
80 grama maslaca (koji je omekanio na sobnoj temperaturi)
1 vanilin šećer
Nadjev od oraha
300 grama mljevenih oraha
200 ml vrućeg mlijeka
70 grama šećera
Nadjev od jabuka
700 grama očišćenih i naribanih jabuka
1 žličica cimeta u prahu
70 grama šećera
Za početak pripremi protvan ili lim te ga premaži maslacem. Na dno protvana stavi dvije kore koje si između također premazala maslacem.
Za nadjev od maka kuhaj mlijeko do vrenja, potom ga makni s vatre i dodaj mu mak, šećer i grožđice. Vrati na vatru i kuhaj još 2-3 minute te potom pusti da se ohladi.
Svježem siru dodaj jaja, šećer i vanilin šećer te dobro promiješaj. Na kraju dodaj maslac i miješaj dok smjesa nije jednolična.
Za nadjev od oraha zakipi mlijeko i u njega ubaci orahe te dobro promiješaj i ohladi. Naribanim jabukama dodaj šećer i cimet. Sve dobro promiješaj.
Prve dvije kore premaži nadjevom od maka pa na njega stavi sljedeće dvije kore koje si premazala maslacem. Sljedeći ide nadjev od sira pa ponovno kore, zatim nadjev od oraha, kore, nadjev od jabuka i završavaš s tri kore premazane maslacem.
Gibanicu peci oko 20 minuta do pola sata na 180 °C. Žutanjke umuti u vrhnju i time je prelij te peci još pola sata.
U Zagorju, Prigorju i središnjoj Hrvatskoj blagdanski je stol nezamisliv bez orahnjače i makovnjače. Ovi tradicionalni kolači moraju biti sočni i puni nadjeva, a nikako suhi i s previše tijesta. Evo recepta za vrhunsku orahnjaču.
Tijesto
400 g glatkog brašna
30 g svježeg kvasca
80 g maslaca
60 g šećera
2 žumanjka
naribana korica od pola limuna
sol
2 dl mlijeka
jaje za premazivanje
Nadjev
400 g mjevenih oraha
100 g šećera
pola žličice cimeta
1 žličica ruma
2 dl mlijeka
limunova korica
Brašno zagrij kratko u pećnici te mu dodaj razmrvljeni kvasac, žumanjke, šećer, sol i koricu limuna. Zagrij mlijeko i u njemu otopi maslac pa ga dodaj brašnu te zamijesi glatko tijesto.
Važno je da tijesto bude dosta elastično pa ga je najbolje miješiti rukama. Stavi ga u neku posudu, pokrij i ostavi na toplom mjestu da se diže barem sat vremena.
U međuvremenu napravi nadjev: mlijeko zagrij do vrenja te unutra ubaci orahe, šećer, cimet, rum i koricu limuna. Sve prokuhaj nekoliko minuta miješajući i pusti neka se ohladi.
Kada se tijesto diglo, podijeli ga na dva dijela i razvaljaj ga u pravokutnik. Na njega rasporedi nadjev i sve zarolaj u štrucu. Isto napravi i s drugim dijelom tijesta.
Orahnjače stavi u namašćeni i pobrašnjeni protvan i pusti neka se dižu na toplom oko pola sata. Zagrij pećnicu na 200 °C i peci orahnjače oko 1o minuta, potom smanji na 180 °C i peci ih dodatnih pola sata. Na kraju još vruću orahnjaču prelij rastopljenim šećerom u malo vode.
U Slavoniji se obično rade suhi kolači, a jedni od najfinijih su definitivno šape. Za ove kolačiće trebat će ti posebni kalupi koje možeš nabaviti u većini dućana.
220 g brašna
150 g šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
170 g masti
150 g oraha
šećer u prahu za posipanje
Pomiješaj brašno, šećer, jaja, vanilin šećer, orahe i mast te smjesu dobro razradi rukama. Svaki kalup malo namasti i pobrašni te ga puni sa smjesom.
Pazi da smjesa ne prelazi rubove kalupa. Kalupe smjesti u lim i peci oko 20 minuta na 180 °C. Kada su šape pečene, pusti ih da se ohlade oko dvije minute te ih potom izvadi iz kalupa.
Pusti ih da se ohlade te ih na kraju posipaj šećerom u prahu.
Ne smijemo zaboraviti ni na poveticu - istarski božićni kolač sličan orahnjači, ali s dodatkom jabuka i rakije. Stvarno zanimljiva kombinacija! Evo recepta.
Tijesto
50 dag brašna
2 dag svježeg kvasca
2,5 dcl toplog mlijeka
5 dag šećera
1 vanilin šećer
par šnita maslaca
jedno jaje
dva žumanjka
naribana korica jednog limuna
Nadjev
80 dag
20 dag oraha
8 dag šećera
vanilin šećer
dvije žlice krušnih mrvica
pola decilitra rakije
cimet
jedno jaje za premazivanje
Za početak zagrij decilitar mlijeka, dodaj mu žlicu šećera te u njemu razmrvi kvasac koji se treba zapijeniti i dići.
Brašnu dodaj preostali šećer, jaje, maslac i žumanjke, limunovu koricu i kvasac. Od toga mijesi tijesto i polako mu dodavaj mlijeko po potrebi.
Tijesto mora biti glatko i ne smije se lijepiti za prste. Kada je gotovo, pobrašni ga, pokrij krpom i pusti da se diže na toplom oko 45 minuta.
Dok se tijesto diže, naribaj jabuke, usitni orahe i njima dodaj šećer, mrvice, cimet i rakiju te nadjev dobro promiješaj.
Dignuto tijesto razvaljaj na pola centimetra debeli pravokutnik, po njemu rasporedi nadjev i zarolaj u štrucu.
Poveticu stavi u namašćeni i pobrašnjeni protvan i peci u azgrijanoj pećnici na 200 °C. Nakon 10 minuta, temperaturu smanji na 180 °C i peci još pola sata.
Primorci (a i cijela obala) obožavaju smokvenjake - ukusne, jednostavne kolačiće od suhih smokava koji se rade od samo tri sastojka. Mislimo da nema jednostavnijeg od toga!
1, 5 kg suhih smokava
30 dag nasjeckanih oraha
domaća lozovača
Suhim smokvama odreži vrhove, samelji ih i dodaj orahe i rakiju. Zamijesi ih u oblik pogače i suši u pritvorenoj pećnici oko 40-60 minuta na 80 °C.
Pusti smokvenjak da se ohladi i onda ga možeš rezati na šnite.
U Dalmaciji su nezaobilazne fritule i kroštule koje već godinama osvajaju i kontinentalnu Hrvatsku. Fritule su mekani slatki kruščići, a kroštule hrskavi uštipci. S obzirom da kroštule nisu toliko popularne kao fritule, evo recepta baš za njih.
200 g glatkog brašna
3 žumanjka
2 žlice šećera
3 žlice ruma
naribana korica jedne naranče i limuna
prstohvat soli
2 žlice kiselog vrhnja
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje
Mikserom izradi žumanjke sa šećerom, dodaj im rum i naribanu kroicu naranče i limuna. U to polako dodavaj brašno, sol i vrhnje.
Dobro promiješaj dok smjesa nije glatka te je ostavi da odmori oko 15 minuta. Tijesto mjesi na pobrašnjenoj podlozi dok nije srednje čvrsto, a zatim ga razvaljaj valjkom.
Nareži na na tanke trake rezačem sa zupcima te svaku traku preklopi u čvor. Kroštule prži u dubokom ulju dok ne porumene i na kraju ih pospi šećerom u prahu.













