KREPKO UŽIVANJE: /

Pileći gulaš u sasvim novom i neodoljivom izdanju

Prema nekim gastro-lingvistima, čim u jelu nema nikakve stoke (goveda, ovce...) jelo se ne može zvati gulaš, nego automatski postaje paprikaš, varivo...

VOYO logo
VOYO logo

Ističu kako riječ gulaš dolazi od mađarskog "Gulyás", pastir, te je originalno u pitanju jelo kojeg su tijekom ispaše pripremali na polju, najčešće od govedine ili teletine, ali i i druge stoke koja je stradala po putu.

No što se nas tiče, ovo slasno jelo s piletinom i bundevom možete nazvati i pileći uvarak, i dalje će biti neodoljivo.

Više recepata i trikova možete pročitati u specijalu Tjedan bundeve

Sastojci:

2 veća komada pilećeg bijelog mesa 1 žlica sveže majčine dušice 450 g očišćene bundeve 300 g gljiva 1 luk 2 žlice brašna 2,5 žlice maslaca 1 žlica maslinovog ulja 125 ml vrnja za kuhanje 600 ml pilećeg ili povrtnog temeljca 1 žlica sjeckanog peršina Sol, papar

Priprema:

Meso očistite od kože i izrežite na nešto manje filete, posolite popaprite, začinite majčinom dušicom i zalijte s malo ulja pa sve izmješajte. Nakon toga meso posipajte i s dvije žlice brašna, dobro utrljajte pa ostavite sa strane. Bundevu izrežite na sitnije kockice, a gljive na ploškice. Luk nasjeckajte što sitnije

U zdjelu stavite žlicu maslaca i ostavite da se istopi. Na zagrijani maslac stavite piletinu i pržite po dvije minute sa svake strane pa izvadite. U istu zdjelu stavite još jednu žlicu maslaca pa dodajte crveni luk i gljive. Ostavite da se pirja 2-3 minute. Zatim dodajte bundevu i piletinu, sve skupa pirjajte minutu-dvije pa dodajte temeljac, poklopite i ostavite lagano krčkati dok bundeva ne omekša.

Na samom kraju dodajte vrhnje i peršin i ostavite da nepoklopljeno kuha još minutu, dvije, sklonite i poslužite.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali