LAKO JE! /

Spriječite da kriške banane potamne: Neće poprimiti smeđu boju uz ova tri sastojka

Kiselina u soku pomaže da narezane banane ne ispuštaju enzime koji uzrokuju njihovo tamnjenje

VOYO logo
VOYO logo

Vjerojatno ne postoji domaćica koja muku muči kako kriške banane spriječiti da ne posmeđe nakon što njima ukrase slastice. Srećom, postoji nekoliko trikova koji vam u tome mogu pomoći.

Prije nego počnete dekorirati slasticu, kriške banane uronite u malo voćnog soka kako biste usporili proces tamnjenja, piše Mashed.

Naime, kiselina u soku pomaže da narezane banane ne ispuštaju enzime koji uzrokuju njihovo tamnjenje. U tu svrhu često se preporučuju sok od naranče, ananasa i limuna, jer imaju dosta kiseline.

Čak i limunada može spriječiti da banana poprimi smeđu boju, ali loša strana bilo koje od ovih opcija je ta što bi mogle dati pomalo opor okus koji se neće dobro slagati s bananama.

Srećom, postoji alternativa: sok od jabuke. Iako je prilično slatkog okusa, također se može koristiti za sprječavanje tamnjenja banane.

I med sprječava tamnjenje banana

Razlog za to je što je, unatoč uobičajenom nedostatku kiselosti, sok od jabuke također donekle kiseo. Njegov blaži okus, međutim, mogao bi ga učiniti manje nametljivim u receptu za slastice.

Iako mnogi recepti preporučuju korištenje voćnog soka kako banane ne bi potamnjele, postoji još jedan sastojak koji je uspješan, a možda niste ni svjesni da je kiseo.

Naime, med ima pH vrijednost od 3,2 do 4,5, što ga stavlja prilično blizu soku od jabuke u spektru kiselosti. Med, također, sadrži peptidni spoj koji, čini se, zaustavlja djelovanje enzima koji uzrokuje tamnjenje banane.

Trebate otopiti žlicu meda u pola šalice vode. Nakon što voda s medom postane relativno homogena, potopite narezane banane u otopinu na 30 sekundi.

Testovi pokazuju da jabuke umočene u ovu otopinu odolijevaju tamnjenju između osam i 24 sata, što je prilično impresivno. Iako ne možemo sa sigurnošću reći vrijedi li isto i za banane, umak od meda trebao bi pomoći u sprječavanju procesa tamnjenja na neko vrijeme, a mogao bi i dati lijep okus vašoj slastici.

POGLEDAJTE VIDEO: Kava je najviše poskupjela u Hrvatskoj, a mogla bi i još. Provjerili smo koliko ćete je plaćati u kafiću

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali