
One nikoga ne ostavljaju ravnodušnima jer su 'krvave'

Recepte za kobasice u čijem je nadjevu svinjska krv preporučivali su još stari Rimljani.
Kod nas se krvavicom naziva kobasica pripravljena od krvi, iznutrica i drugih dodataka poput, primjerice, ječmene ili heljdine kaše, piše Ordinacija.hr
U raznim drugim varijacijama krvavice se jedu u cijelom svijetu, od Skandinavije do Nepala. Među najpoznatijima je black pudding - crni puding koji se tradicionalno priprema u Engleskoj, Škotskoj i Irskoj, a u stvari je riječ o krvavici.
Uobičajen je hrvatski način pripreme krvavica da se prvo nakratko skuhaju pa nakon toga zapeku u pećnici, a mogu se ispeći i na tavi. Tradicionalno se poslužuju s kiselim kupusom i restanim ili kuhanim krumpirom, a želite li odmak od klasike, dobro je znati da se krvavice fino uklapaju u najrazličitije kombinacije.
Neki ih jedu uz svježi sir i vrhnje, neki ih združuju s raznim umacima ili francuskom salatom, neki ih serviraju na paprikama koje su zapečene sa češnjakom...
Odlično rješenje za slavlja i druženja: narežite krvavice na kolutove, nakratko ih prepržite na luku i poslužite na preprženom kruhu odnosno brusketama. Ili ih, poput španjolskih tapasa, nabodite na štapiće, bilo same kolutove ili kao sastavni dio mini sendviča.






![[KVIZ] Koliko dobro poznaješ hrvatski jezik?](http://cdn2.net.hr/media/2025/07/23/1328083/H-2138e319-5734-4041-a448-416e513ce872-550.webp?1753255808)











