EGZOTIČNI KIWANO: /

Predivno voće čiji okus nitko ne može odrediti, a odličan je za smoothije

Kiwano je zanimljivo tropsko voće koje raste kao krastavac, a ukusan je kao dinja, banana ili kivi. Ova biljka u nekim literaturama naziva se afričkom rogatom dinjom.

VOYO logo
VOYO logo

Kiwano potječe iz Južne Afrike gdje raste kao samonikla biljka koja se često koristila kao izvor tekućine. Okus joj se često uspoređuje s mješavinom kivija, banane, dinje i limuna. Uz to, odlična je za utažiti žeđ.

Uzgoj kiwana i kako ovo voće izgleda?

Ova tropska biljka je raširena i u kontinentalnim krajevima, no najčešće se uzgaja u staklenicima te se radi toga može kupiti u bilo koje doba godine. Ovu biljku treba posaditi na sunčano i toplo mjesto gdje nema mnogo vjetra, najbolje oko kraja svibnja. Uz to, biljka kiwano voli nisku vlažnost zraka.

Treba ga okopavati i prihranjivati po mogućnosti svaka 2-3 tjedna, te redovno zalijevati odstajalom vodom. Plodovi kiwana pojavit će se tijekom kolovoza, a izgledati će kao jajoliki krastavci dužine do 15 centimetara i s mnogo manjih bodlji. Kiwano je jednogodišnja biljka.

Biljka može doseći do 3 metra duljine, a i pušta vriježe. Listovi su veliki, prekriveni dlačicama i liče na listove krastavaca. Cvjetovi kiwana su svjetlo žuti.

Kako koristiti kiwano?

Kiwano se može brati kao mali zeleni plod, tada ima mekanu koru i može se jesti narezan poput krastavca. Krajem kolovoza i u rujnu počinje zreti, postaje slatkast i mijenja boju u narančastu. U tim trenucima okusom više podsjeća na dinju, a unutrašnjost omekšava. Posve zreli plodbi su narančasti, s bodljicama i ispunjeni su brojni košticama. Kora im je tanka i tvrda.

Plodovi se mogu čuvati nekoliko mjeseci, čak i na sobnoj temperaturi, samo je bitno da se ne dodiruju međusobno.

Upotreba kiwana u prehrani

Kiwano se može koristiti u voćnim salatama ali i osvježavajućim napitcima. Od kiwana se mogu raditi smootiji.

Smoothie od kiwana i lubenice

Sastojci:

četvrtina narezane lubenice

jedna limeta

pola kilograma jagode

jedan kiwano

jogurt ili mlijeko

3 žlice meda

Priprema:

Svo voće operite, očistite i narežite. Sve sastojke pomiješajte zajedno u mikseru. Po želji dodajte mlijeko ili jogurt, ovisno o tome koliko gusti smoothie želite. Možete dodati i nekoliko kockica leda. Ovaj smoothie preporučujemo jesti svjež.

Sok od kiwana i grožđa

Pokušajte nabaviti potpuno zreli kiwano. Ako ne uspijete pronaći takav, kupite svjež i ostavite da odstoji i dobije narančastu boju. Izrežite kiwano na dva dijela i po želji izvadite sjeme. Iz jedne polovice kiwana možete vaditi unutrašnjost i sjeme. Plod ubacite u čašu i na to ulijte sok od grožđa. Ovime ćete dobiti pravu vitaminsku bombu za vaš organizam.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali