Kuhinja i recepti /

Brzinski ručak: Sočni quiche s porilukom, brokulom i šunkom

Klasični quiche nikad se ne odbija

VOYO logo
VOYO logo

Za sve koji danas nemaju ideju za ručak, evo jednog brzinskog i preukusnog recepta za klasični quiche.

Trebat će vam malo povrća i malo svinjske šunke, a za pripremu će vam biti potrebno svega 30-ak minuta.

Evo kako se priprema:

Sastojci:

2 veća poriluka

1 luk

malo timijana

60 grama kuhane svinjske šunke

10 grama neslanog maslaca

200 grama brokule

1 žlica maslinova ulja

170 grama tijesta za savijače

3 jaja

300 mililitara mlijeka s 2,5% mliječne masti

75 grama Cheddar sira

Postupak:

Upalite pećnicu i pustite je da se grije na 180 stupnjeva Celzija. Zatim narežite poriluk na kolutove, ogulice i nasjeckajte luk te nasjeckajte timijan. Šunku narežite na veće komade.

Rastopite maslac u tavi i poriluk i luk lagano prepecite uz polovicu timijana, oko pet minuta. Zatim dodajte malo vode i sve stavite sa strane. Brokulu narežite na trake širine otprilike 2-4 cm, a cvjetove brokule prepežite na pola (ako su veći). Blanširajte ih u vreloj vodi te ocijedite.

Okruglu posudu za pečenje premažite uljem, unutra posložite tijesto za savijače (slobodno neka nekoliko centimatara tijesta viri iz posude). Tijesto premažite s još malo ulja, pospite ga ostatkom timijana te stavite novi sloj tijesta i ponavljajte postupak dok ne dobijete solidnu bazu za quiche (otprilike četiri puta). Stavite tijesto u pećnicu na 3-5 minuta, dok ne poprimi boju.

Šunku i brokulu dodajte prepečenom luku i poriluku, a zatim smjesu stavite na tijesto. Razmutite jaja i mlijeko s malo papra i soli, pa u smjesu dodajte i 3/4 naribanog Cheddar sira. Prelijte smjesu preko poriluka i šunke, a ostatak sira zatim pospite po quicheu. Stavite ga u pečnicu i pustite da se peče oko 25 minuta (redovito provjeravajte).

Neka se odmori 15 minuta izvan pećnice, a zatim ga poslužite uz sezonsku salatu. Dobar tek! :)

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali