Kuhinja i recepti /

Brbavice ili bilo koje školjke na buzaru

Ljetno vrijeme je savršeno doba za eksperimentiranje s plodovima mora, jer možete biti najsigurniji da ćete lako naći svježi ulov. Danas su na jeovniku: školjke.

VOYO logo
VOYO logo

Školjke moraju biti zatvorene ili da se zatvaraju na dodir. Kad se skuhaju situacija je obrnuta, one koje se nisu otvorile treba baciti.

Školjke do korištenja držite u hladnjaku, potopljene u posudi s vodom i pokrivene krpom. Mogu tako ostati i preko noći.

Sve školjke su pune mora, zato se kuhaju bez soli i mora, nemojte to zaboraviti.

Brbavice žive u pijesku, zato ih treba dobro očistiti, najbolje žičanom četkicom, a u nedostatku iste, dobro trljati jednu o drugu. Onda ih isperite nekoliko puta u hladnoj vodi i ostavite da se ocijede.

U široj posudi ugrijte maslinovo ulje pa ubacite sitno rezan češnjak i peršin. Promiješajte i čim češnjak zamiriše, dodajte ocijeđene brbavice. Izmiješajte da se školjke oblože češnjakom i peršinom, poklopite i pustite samo da se školjke zagriju.

Tada podlijte bijelim vinom, dodajte papar, promiješajte i poklopite.

Nakon 2-3 minute dodajte krušne mrvice (školjke malo razmaknite, pa mrvice umiješajte u tekućinu), opet dobro izmiješajte, poklopite i nastavite kuhati, s tim da krušnih mrvica dodajte toliko da toč ne bude ni rijedak ni gust.

Nakon što se školjke otvore, kuhajte još 2-3 minute.

Izvor: Coolinarika.com

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali