UPOZORENJE STRUČNJAKA /

Ako vidite ove promjene na konzervi, bacite je: 'To je jasan znak problema'

Osim udubljenja, drugi znakovi da konzervirana hrana ne bi trebala završiti na stolu su hrđa i izbočine

VOYO logo
VOYO logo

Mnoga jela poput graha, punjenje paprike, tune i sl., dolaze u limenkama. Stručnjak iz firme za zbrinjavanje otpada NRC Business Waste Paul Jackson savjetovao je da pažljivo pregledate svaku limenku te je istaknuo tri ključna znaka upozorenja na koje treba pripaziti.

"Hrana iz limenke s malim udubljenjem općenito je sigurna za jelo ako nema drugih znakova oštećenja", rekao je Jackson prošle godine za The Mirror.

"Ipak, velika udubljenja na limenkama hrane predstavljaju veliku crvenu zastavu. Ona mogu oštetiti poklopac konzerve te tako dopustiti bakterijama da uđu i pokvare sadržaj. Obavezno provjerite ima li na limenki dubokih udubljenja prije nego što pojedete njen sadržaj", kazao je.

Mikrofrakture, često izazvane ovim oštećenjem, mogu dopustiti bakterijama da uđu u konzervu, što potencijalno može dovesti do botulizma ako se hrana iz nje konzumira. Ova rijetka, ali teška bolest obično se javlja kada bakterije stvaraju toksin koji napada živčani sustav. Simptomi obično uključuju spuštene kapke, poteškoće s disanjem i zamagljen vid, što je posljedica oslabljenih mišića cijelog tijela.

'Rđa na limenci je zabrinjavajuća'

Iz britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) upozorili su da botulizam može čak uzrokovati paralizu koja se širi niz tijelo od glave do nogu. To stanje je potencijalno opasno po život.

Osim udubljenja, drugi izdajnički znakovi da konzervirana hrana ne bi trebala završiti na vašem stolu su hrđa i abnormalne izbočine. To, također, može dovesti do opasnog rasta bakterija.

"Hrđa na limenci je zabrinjavajuća jer može oslabiti metal i kontaminirati sadržaj. Čak i manje mrlje od hrđe mogu značiti da hrana u njoj više nije sigurna za jelo", upozorio je Jackson.

"Vidljivo napuhnuta limenka jasan je znak problema. Ovo izbočenje obično je posljedica nakupljanja plinova uslijed aktivnosti bakterija unutar limenke, što pokazuje da je hrana pokvarena i da nije sigurna za jelo. Bacite napuhnute limenke kako biste smanjili rizik od kontaminacije", istaknuo je Jackson.

Kako pravilno pohraniti konzerve?

"Ako iz limenke curi tekućina kada je otvorite, to bi moglo biti zbog nakupljanja plina uzrokovanog rastom mikroba, što ukazuje na kvarenje. To utječe na okus i kvalitetu hrane, ali predstavlja i ozbiljan zdravstveni rizik, stoga budite oprezni", rekao je.

Kako bi se izbjegli ovi rizici, konzerve treba ispravno pohraniti. Primjerice, općenito se ne preporučuje njihovo čuvanje u ormaru iznad ili blizu sudopera. Iako se to može činiti kao hladno i suho mjesto, vlaga i promjenjive temperature mogu ubrzati kvarenje i skratiti rok trajanja konzervirane hrane.

"Ekstremno niske temperature mogu uzrokovati pucanje limenki, što potencijalno može dovesti do prodiranja zraka i vlage, što zatim može dovesti do hrđe i potencijalne kontaminacije. Čuvanje konzervirane hrane u stabilnoj, umjerenoj klimi pomaže u očuvanju njene dugovječnosti i sigurnosti", rekao je Jackson.

Dr. Lawrence Cunningham, medicinski stručnjak iz organizacije UK Care Guide, za The Mirror je rekao: "Uvijek prosuđujte i budite oprezni. Ako ste u nedoumici, najbolje je izbjeći rizik i baciti limenku. Zapamtite, sigurnost hrane uvijek bi trebala biti na prvom mjestu kako biste spriječili bilo kakve zdravstvene rizike".

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Dr. Bernard Kaić: 'Najviše se ljudi boji cjepiva protiv ospica iako je to neopravdano'

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali