
Učinkovito poput lijekova: Ova četiri ukusna međuobroka mogu značajno sniziti krvni tlak

Zahvalite znanosti - vaša ljubav prema slatkom mogla bi spasiti vaše srce
Jeste li znali da neki ukusni zalogaji koje možda već imate u svojoj kuhinji mogu biti jednako učinkoviti kao i lijekovi za snižavanje krvnog tlaka? Nova znanstvena otkrića pokazuju da uobičajene namirnice ne samo da zadovoljavaju nepce, već i štite vaše srce. Ovi prirodni saveznici zdravlja bogati su bioaktivnim tvarima koje mogu pomoći u regulaciji krvnog tlaka, poboljšanju cirkulacije i smanjenju rizika od kroničnih bolesti — bez recepta i bez nuspojava.
Glavni junaci? Čaj, tamna čokolada, jabuke i grožđe.
Studija, nedavno objavljena u European Journal of preventive Cardiology, pokazala je da ova hrana može pomoći u opuštanju krvnih žila i poboljšanju cirkulacije, što s vremenom dovodi do sniženja krvnog tlaka. Učinak je bio posebno izražen kod osoba koje nisu bile na terapiji lijekovima, što sugerira da prehrana sama po sebi može imati mjerljiv učinak.
Učinak je također bio jači kod osoba s povišenim krvnim tlakom, što je u skladu s načinom na koji djeluju lijekovi na recept.
U studiji su sudionici koji su redovito konzumirali flava-3-ole, najčešću podskupinu prirodnih spojeva poznatih kao flavonoidi - zabilježili niži krvni tlak usporedivo s rezultatima nekih uobičajenih lijekova za hipertenziju.
Flavan-3-oli djeluju tako da potiču proizvodnju dušikovog oksida u tijelu, što pomaže krvnim žilama da se lakše šire i poboljšavaju protok krvi. Prema studiji, učinkovita doza bila bi 60 grama tamne čokolade, tri šalice čaja i dvije srednje velike jabuke.
Istraživači su napomenuli da je bolje unositi flavonoide kroz hranu nego putem dodataka prehrani, jer visoke doze mogu izazvati probleme s jetrom ili ometati djelovanje lijekova.
Otkrića se poklapaju s prethodnim istraživanjima, uključujući ona koja sugeriraju da kombinacija tamne čokolade i čaja može imati velike koristi za zdravlje srca. William Mullan, direktor brenda Raaka Chocolate iz Brooklyna, izjavio je za Fox News Digital da čaj i tamna čokolada, osim ljekovitih svojstava, mogu djelovati i kao pojačivači raspoloženja.
"Teobromin i kofein su stimulansi i mogu pomoći u boljoj koncentraciji i raspoloženju", rekao je. "Ako trebate nešto obaviti i želite biti fokusirani i energični, malo čokolade i malo čaja, u pravoj dozi, može biti kemijski vrlo korisna kombinacija."
Studija iz Japana nedavno je otkrila da ispijanje zelenog čaja - posebno tri ili više šalica na dan - može pomoći u prevenciji srčanih bolesti, raka i demencije, piše New York Post.
Koža i sjemenke crvenog grožđa posebno su bogate resveratrolom, za kojeg je poznato da smanjuje upale i rizik od srčanih bolesti, dok visok udio topivih vlakana, antioksidansa i polifenola u jabukama potvrđuju istinitost stare izreke "Jedna jabuka na dan tjera doktora van."
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Dr. Google vam je dijagnosticirao srčani, moždani ili rak? Specijalist radiologije dao zlata vrijedan savjet










