BAKTERIJA KOJA IZAZIVA OZBILJNE PROBLEME /

Evo kako se prenosi i koji su simptomi salmonele, bakterije koja se skriva u hrani i vodi

Jaja su čest uzrok zaraze salmonelom: Često hrana koja djeluje svježe može sadržavati salmonelu. Prisutnost salmonele se ne prepoznaje po mirisu, boji i zato je termička obrada hrane jako bitna. Sobna temperatura pogoduje razvoju ove bakterije, ali je temperatura od 55 stupnjeva Celzija ubija za 30 minuta. Salmonela se ne uništava zamrzavanjem, ali će niska temperatura spriječiti njeno širenje. Jedino termičkom obradom hrane možemo uništiti salmonelu.
Foto: Pixabay
Jaja su čest uzrok zaraze salmonelom: Često hrana koja djeluje svježe može sadržavati salmonelu. Prisutnost salmonele se ne prepoznaje po mirisu, boji i zato je termička obrada hrane jako bitna. Sobna temperatura pogoduje razvoju ove bakterije, ali je temperatura od 55 stupnjeva Celzija ubija za 30 minuta. Salmonela se ne uništava zamrzavanjem, ali će niska temperatura spriječiti njeno širenje. Jedino termičkom obradom hrane možemo uništiti salmonelu.
1 /7
VOYO logo

Salmonella je rod Gram-negativnih bakterija. Postoji više podjela ove bakterije, a zbog mjesta na kojem 'žive' spadaju u grupu patogenih crijevnih bakterija. Iako se najčešće događa da tegobe izazvane ovom bakterijom prođu za do sedam dana, salmonela može izazvati ozbiljne probleme u organizmu.

VOYO logo
Pogledaj još galerija