Gurmanski recepti /

Pogledajte savjete i recepte kako jesti zdravo, a raznoliko i iznad svega - ukusno (VIDEO)

U ove hladnije dane, svima nam odgovara nešto toplija, teža i kaloričnija hrana koja zagrijava organizam i donosi dodatnu količinu energije.

VOYO logo
VOYO logo

K tome, mnogi nutricionisti se slažu da manjak dnevnog svjetla preko zimskog perioda dodatno utječe na izbor hrane koju unosimo jer smo više skloni posezati za namirnicama, jelima i slatkišima koji nam predstavljaju svojevrsni comfort food i popravljaju raspoloženje.

Kada tome pridodamo da je u ovo doba godine u prvom planu blagdanski stol s kojeg nas mame razna pečenja, francuska salata, mlinci i ostala tradicionalna jela, lako je popustiti i smetnuti s uma koliko nam je važna uravnotežena i pravilna prehrana. No, kao i u svemu, ključ je balans između uživanja u takvoj masnijoj, težoj hrani koje je u ovo vrijeme gotovo nemoguće izbjeći i u hrani koja je dobra za naše zdravlje jer sadrži sve bitne tvari koje su nam potrebne tijekom cijele godine – povrće, voće i integralne žitarice pune vitamina, minerala i neophodnih antioksidansa.

Par savjeta za kvalitetniju prehranu

Za mnoge ljude, pronaći ravnotežu između onoga što nam je ukusno i onoga što je zdravo može zazvučati kao nešto što je lakše reći nego učiniti. No, mora li to doista biti tako? Naravno da ne mora! Novi nutricionistički trendovi i trendovi u gastronomiji otkrivaju da možemo jesti zdravo i slasno i da jedno uopće ne mora isključivati drugo. Donosimo nekoliko savjeta i recepata kako svoju prehranu učiniti podjednako ukusnom i zdravom.

Korak u pravom smjeru je i priprema plana prehrane za cijeli tjedan o kojem ćete voditi računa kada god odete u trgovinu po namirnice. Uz unaprijed definirani tjedni plan, lakše je voditi računa koliko zdrave hrane, a koliko suvišnih i loših kalorija unosite u organizam. Tako ćete lakše izbjeći brzinske obroke koje utažuju glad, a donose loše kalorije prepune loših masti, konzervansa i aditiva.

Doručak je najvažniji obrok u danu, i to bi trebala biti dovoljna motivacija da ga učinimo što zdravijim. Umjesto procesuiranih žitarica s mnogo šećera i punomasno kravlje mlijeko, radije odaberite integralne žitarice s bademovim ili kokosovim mlijekom koje je zdravije, hranjivije i lakše za probavu.

Kad god je to moguće, nezdrave grickalice s mnogo štetnih aditiva, soli i masnoće zamijenite kvalitetnijom i jednako ukusnom alternativom – bademima, indijskim oraščićima, sušenim voćem, ili zalogajčićima kao što su finger food sendviči od kvalitetnih plant based sastojaka.

Jedan dan bez mesa? Pokušajte!

U kalendaru odredite jedan dan u tjednu koji će biti u potpunosti bez mesa. Naravno, ako niste vege tip,  to ne znači da cijeli dan trebate jesti samo povrće i voće. Na tržištu postoji mnoštvo namirnica proizvedenih od isključivo biljnih sastojaka koje su ukusne, zdrave i dobre za okoliš. Tu ubrajamo razne varijante salame i mljevenog mesa – ali bez mesa, te slasne namaze i umake koji će savršeno zaokružiti i upotpuniti svako „bezmesno“ jelo vašeg plant based dana u tjednu. Primjerice, brand Planet of plants u svojoj ponudi ima različite proizvode kao što su burgeri, okruglice, salame, hot dogovi, mljeveno, majoneze bez jaja, namazi i umaci koji su u potpunosti napravljeni od sirovina biljnog porijekla i bez glutena.

Sve te proizvode jednostavno možemo pripremiti kao ukusan i maštovit obrok koji sadrži sve što organizmu treba kao što su ugljikohidrati, proteini, vitamini i minerali, a pritom se ne odričete poznatih okusa i aroma u kojima inače uživate. Ne manje važno - svakim takvim obrokom činite dobro svojem organizmu i zdravlju, smanjujete rizik od bolesti, podižete imunitet i punite se zdravom energijom.

Donosimo nekoliko recepata za vaš plant based dan koje možete brzo i jednostavno pripremiti kod kuće.

POGLEDAJ VIDEO

Planet of plants burger

Sastojci• Planet of plants burger• Burger pecivaUmak chilli mayo:• Planet of plants majoneza• Par kapi ljutog umaka• Žličica limunovog sokaDodaci• Karamelizirani luk• Naribana mrkva• Sjemenke bundeve• Zelena salata/matovilacPripremaBurger peciva prerežite na pola i tostirajte. Planet of plants burgere ispecite na tavi. Umiješajte sastojke za umak i s njime premažite pecivo. Složite na donji dio peciva zelenu salatu i naribanu mrkvu, dodajte burger i završite sa sjemenkama bundeve i karameliziranim lukom. Poslužite toplo.

Planet of plants okruglice

Sastojci• Planet of plants okruglice• Planet of plants umak• Tijesto za pizzu• Umak od rajčice• Naribani sirPripremaZagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pripremite lim za muffine.Tijesto za pizzu razvaljajte i izrežite na oblike koji odgovaraju kalupu.Složite tijesto u kalupe i dodajte žlicu umaka od rajčice. Zatim u svaki stavite po jednu Planet of plants okruglicu. Stavite u pećicu i zadnjih pet minuta izvadite i pospite sa sirom. Vratite natrag u vruću pećnicu i ostavite da se zapeče.Izvaditi i pustiti da se kratko ohlade. Poslužiti uz salatu i Planet of plants umak.

Planet of plants hot dog

Sastojci:• Planet of plants hot dog• Pecivo za hot dog• KetchupSastojci za coleslaw salatu• Planet of plants majoneza• Naribani zeleni kupus• Naribani ljubičasti kupus• Naribana mrkva• Malo šećera• Malo octa• Sol/paparPripremaPomiješajte sastojke za coleslaw salatu i ostavite u hladnjaku minimalno pola sata. Peciva tostirajte i ispecite hot dog. Pecivo namažite s ketchupom, dodajte hot dog i coleslaw salatu. Poslužite odmah.

Sadržaj donosimo u suradnji s partnerom Planet of plants

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali