
Istražili smo koliko smo svjesni problema bacanja hrane. Poznati chef prokomentirao je navike građana

Bacanje hrane, poznato i pod pojmom food waste, jedan je od najozbiljnijih globalnih problema današnjice — ne samo zbog etičkih i ekonomskih razloga, već i zbog njegovog snažnog utjecaja na okoliš i održivost resursa.
Proveli smo istraživanje među našim sugrađanima kako bismo dobili što jasniju sliku o tome koliko su zaista svjesni problema bacanja hrane. Pritom smo ih pitali i o njihovim svakodnevnim navikama vezanima uz ostatke hrane – planiraju li kupovinu kako bi spriječili bacanje hrane, što rade s viškovima nakon ručka ili večere te koje trikove koriste kako bi maksimalno iskoristili namirnice koje imaju na raspolaganju.
Koliko hrane bacamo u Hrvatskoj godišnje?
U razgovoru i istraživanju o ovoj važnoj temi pridružio nam se i stručnjak za pitanje hrane, poznati chef Ivan Vrbanec. "Kroz svoje iskustvo u kuhinji osvijestio sam koliki je problem s bacanjem hrane kod kuća, u domaćinstvima. Prema statistikama, godišnje se po stanovniku baci do 72 kg godišnje po stanovniku, što je ukupno 280.000 tona hrane samo u Hrvatskoj", upozorio je naš sugovornik.
U 17 godina koliko radi kao profesionalni kuhar, Ivan je bio dio stalne postave u poznatim restoranima kao što su ManO, Apetit City, Tač, slovenska Hiša Franko, Hotel Miramare 5* te je bio sous chef u RTL-ovom showu Hell's Kitchen. Chef Ivan trenutno kuha i u novoj RTL-ovoj lifestyle emisiji MagNet, a uskoro će preuzeti ulogu chefa u bistro / cvjećarni Bloom Room koja se ubrzo otvara u zapadnom dijelu grada.
Chef Ivan Vrbanec sa zanimanjem je pogledao i poslušao navike građana u pogledu bacanja hrane, ponudio je neke vrlo korisne i jednostavne savjete kako smanjiti food waste u vlastitom domaćinstvu, a istovremeno objasnio kako uz malo više kreativnosti i truda možemo povećati nutritivnu vrijednost hrane koju svakodnevno unosimo u organizam.
Da je bacanje hrane ogroman problem današnjice, svjestan je i trgovački lanac Kaufland koji već 5. godinu zaredom provodi kampanju „Reci neću hrani u smeću“ s ciljem podizanja svijesti o tome kako u potpunosti iskoristiti namirnice i smanjiti otpad od hrane.
U razdoblju od šest godina putem registriranih posrednika donirano je više od 1300 tona voća i povrća, preko 385 tisuća prehrambenih proizvoda pred istekom roka trajanja te više od 911 tisuća pekarskih proizvoda.
'Velike promjene, što za budžet, što za planet'
Osim donacijama, u Kauflandu se protiv bacanja namirnica bore već pri samom naručivanju prehrambenih proizvoda. Prije narudžbe provjeravaju se količine pojedinog proizvoda koje poslovnicama trebaju kako bi naručene količine odgovarale potrebama kupaca.
Baš kao i trgovački lanac Kaufland, svaki pojedinac bi trebao voditi više računa o stvarnim potrebama vlastitog kućanstva, a zatim o većoj iskoristivosti hrane i namirnica koju kupuje.
S tim ciljem, chef Ivan nam je otkrio i neke male trikove koje svi možemo primijeniti u svakodnevici i tako smanjiti količinu hrane koju bacamo. "Ako se samo malo više organiziramo, možete donijeti velike promjene, što u svoj budžet, što za planet. Tako da savjetujem svima da pripaze na životne navike jer hrana stvarno nije smeće", zaključio je chef Ivan Vrbanec.
Sadržaj je nastao u suradnji s partnerom Kaufland Hrvatska prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.





















