
Sve više ljudi alergično je na neku namirnicu: Provjerite jeste li među njima jer posljedice nisu bezazlene

Prema službenim podacima u Kliničkom bolničkom centru u Osijeku putem alergološke službe kliničkog odjela za Kliničku imunologiju i alergologiju evidentirano je oko 6500 osoba s alergijskim tegobama. Uglavnom se radi o smetnjama vezanim za gornje dišne putove izazvane preosjetljivošću na inhalacione alergene, i to najčešće na kućnu prašinu i grinje, a potom na pelud, osobito ambroziju (gotovo 40 posto oboljelih), piše Glas Slavonije.
Dio je alergičan i na pojedine lijekove i ubode kukaca, a
sve je veći i broj osoba alergičnih na nutritivne alergene kojima
su izloženi kroz hranu. Alergene tvari u hrani uvijek su
bjelančevine. Iako je poznato više od 200 nutritivnih alergena,
većinu alergijskih reakcija (više od 90 posto) izaziva sljedećih
osam namirnica: kravlje mlijeko, jaja, kikiriki, pšenično brašno,
soja, orašasti plodovi, riba i školjke. Pri tome je kravlje
mlijeko najčešći alergen i odgovorno je za većinu alergija u
dojenačkoj dobi. Do dobi od pet godina više od 90 posto ovih
alergija izgubi se. Glavni alergen u odraslih su školjke, odnosno
plodovi mora, zatim kikiriki, orašasto voće i riba. Prava
alergijska reakcija pojavljuje se u vrlo kratkom vremenu i
posredovana je IgE protutijelima i očituje se crvenilom, osipom,
gušenjem.
''Obično se javljaju pacijenti s nejasnim dijagnozama, dugotrajnim probavnim smetnjama, kožnim problemima, problemima s alergijama, dišnim sustavom, kronično bolesne osobe, a često i osobe koje se žele zdravije hraniti, brinuti o svom zdravlju, razni sportaši. Simptomi koji se mogu javljati kao produkt intolerancije na hranu stvarno su široki, kao što sam rekla najčešće je riječ o probavnim smetnjama, ali imali smo pacijente i s dišnim i kožnim problemima. Pretraga je još relativno nova kod nas, no primijetili smo da se javlja sve više ljudi, a testirati se mogu i mala djeca'', naglašava dr. Špiranović.
















