
'Kod nas kvalitetan šef kuhinje ima plaću kao premijer'

U zadnje se vrijeme brojni sezonci vraćaju s Jadrana uvjereni kako su bili potplaćeni, iskorišteni, pa čak i prevareni.
Da poslodavci nisu savršeni, pokazuju i podaci Inspektorata rada. Tako su tijekom srpnja i kolovoza inspektori bili u 1248 nadzora primjene propisa o radnim odnosima, a sve je bilo savršeno po propisima u samo 330 objekata, piše Večernji list.
Brojne nepravilnosti u radu
Nepravilnosti su postojale u čak 918 slučajeva pa je protiv poslodavaca i odgovornih osoba nadležnim prekršajnim sudovima podnesen 371 optužni prijedlog, doneseno je i 18 obaveznih prekršajnih i 48 prekršajnih naloga te je upućeno 224 dopisa drugim tijelima državne uprave radi postupanja iz njihove nadležnosti.
Najčešće nezakonitosti na koje su naišli inspektori odnose se na nesklapanje ugovora o radu, uslijed čega zaposlenike nisu ni prijavljivali na obvezno mirovinsko i obvezno zdravstveno osiguranje s prvim danom početka rada ili ih pak nisu prijavili na realno radno vrijeme.
Česte su i neisplate zakonom propisanih plaća, kao i nedostavljanje radnicima isprava o plaći. Kršene su i odredbe o radnom vremenu, osobito što se tiče prekovremenog rada. Mnogi nisu poštivali ni pravo na dnevni i tjedni odmor radnika, uopće nisu vodili evidenciju radnog vremena ili ta evidencija nije odgovarala stvarnom stanju.
Za pretpostaviti je da bi se pronašlo i znatno više slučajeva neregularnosti da je inspektora bilo više.
"Znamo da je inspektora malo i ne zazivamo da se poslodavce više kažnjava, ali definitivno bi moralo biti više kontrola prvenstveno iz preventivnih, ali i iz edukativnih razloga. Radnici, a pogotovo sezonci, često i ne znaju koja sve prava imaju", kaže Marina Cvitić, predsjednica Sindikata turizma Istre, Kvarnera i Dalmacije.
Što kažu poslodavci
TURISTI IZ PERSPEKTIVE NADRK**** SEZONCA: ‘Kad ih vidim znam šta me čeka – čeka me mentalno i fizičko guženje’
Poslodavci, jasno, i imaju drugačije mišljenje. Tako je ugostitelj iz Dubrovnika Tonći Bitanga uvjeren kako nepoštivanje radničkih prava nije pravilo.
"Uvjeren sam da većina, barem kod nas u Dubrovniku, cijeni i dobro plaća dobrog radnika. Ali, neki misle da na Jadranu mogu biti konobari zato što su dva-tri mjeseca konobarili negdje u Slavoniji. Ili da su kuhari, a ne znaju ni lignje očistiti", kaže ovaj ugostitelj.
"Mnogi ne znaju ni kako se zovu sve namirnice, a kamoli spremiti ih. Itekako osjećamo manjak kvalitetnih radnika, tim više nam je stalo dobre zadržati. Vjerujte, kod nas kvalitetan šef kuhinje ima plaću kao premijer."



403 Forbidden
403 Forbidden
403 Forbidden


