Vijesti /

Izbor najboljih fotografija u rujnu

28.09.2017., Bjelovar, Velika Pisanica - Itomitchi (ime dobilo po djedu) i Tsukubane (ime dobilo po baki), dva su najskuplja telca u Hrvatskoj jer vrijede preko milijun kuna. Pripadaju zastićenoj japanskoj govedarskoj pasmini wagyu, a u vlasništvu su Gorana Tkaličanca iz Velike Pisanice. Njihova vrijednost ako kupujete u Europi npr. u Njemačkoj, kilogram mesa na burzi doseže čak i 1000 eura, a za konuzmaciju je spremno kada govedo ima oko 470 kilograma, dakle u konačnici, ukoliko se računa samo meso, bi se mogla doseći i cijena od nevjerojatnih oko tri milijuna kuna. Stoga se Goran Tkaličanac zna našaliti da sada vrijede kao mercedesi, a kada narastu kao ferrariji. Međutim duplo sporije rastu pa će za konzumnu veličinu trebati oko dvije godine. Itomitchi je star dva mjeseca, a sestrica Tsukubane jedan mjesec. U Japanu je wagyu govedo proglašeno nacionalnim blagom, pa je meso vrijednije od zlata, a u restoranima se poslužuje u gramina, prethodno vaganih na maloj digitalnoj vagi. Tada gram sirovog mesa košta 4 kune, dakle 4.000 kn za kilogram, ali tu nije uračunata marža restorana za gotovo jelo. Nadalje, svaki gost restorana dobiva dokaz o podrijetlu i kvaliteti goveda, odnosno otisak njegove njuške koja je jedinstvena poput otiska ljuskih prstiju. Kada Itomitchi odraste ići će na burzu u Njemačku dok će  Tsukubane ostati na farmi za daljnji rasplod.
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
28.09.2017., Bjelovar, Velika Pisanica - Itomitchi (ime dobilo po djedu) i Tsukubane (ime dobilo po baki), dva su najskuplja telca u Hrvatskoj jer vrijede preko milijun kuna. Pripadaju zastićenoj japanskoj govedarskoj pasmini wagyu, a u vlasništvu su Gorana Tkaličanca iz Velike Pisanice. Njihova vrijednost ako kupujete u Europi npr. u Njemačkoj, kilogram mesa na burzi doseže čak i 1000 eura, a za konuzmaciju je spremno kada govedo ima oko 470 kilograma, dakle u konačnici, ukoliko se računa samo meso, bi se mogla doseći i cijena od nevjerojatnih oko tri milijuna kuna. Stoga se Goran Tkaličanac zna našaliti da sada vrijede kao mercedesi, a kada narastu kao ferrariji. Međutim duplo sporije rastu pa će za konzumnu veličinu trebati oko dvije godine. Itomitchi je star dva mjeseca, a sestrica Tsukubane jedan mjesec. U Japanu je wagyu govedo proglašeno nacionalnim blagom, pa je meso vrijednije od zlata, a u restoranima se poslužuje u gramina, prethodno vaganih na maloj digitalnoj vagi. Tada gram sirovog mesa košta 4 kune, dakle 4.000 kn za kilogram, ali tu nije uračunata marža restorana za gotovo jelo. Nadalje, svaki gost restorana dobiva dokaz o podrijetlu i kvaliteti goveda, odnosno otisak njegove njuške koja je jedinstvena poput otiska ljuskih prstiju. Kada Itomitchi odraste ići će na burzu u Njemačku dok će Tsukubane ostati na farmi za daljnji rasplod.
1 /20
VOYO logo
VOYO logo
Pogledaj još galerija