INSPEKCIJA U AKCIJI /

Hrvati zabrinuti koliko će hrana sada poskupjeti: 'Ljuti nas to, neću upotrijebiti grde riječi'

'Za očekivati je pred sezonu kad bude pojačana navala, pogotovo ovaj priobalni dio', kazala je Marta Bergles

VOYO logo
VOYO logo

Hoće li ovo konačno biti prva turistička sezona bez poskupljenja hrane? Državni inspektorat najavljuje 200-tinjak inspektora diljem obale koji će svakog dana provjeravati kvalitetu ali i cijene! Kako će to u praksi izgledati, što kažu trgovci, a što građani i inspektori?

Sandra Petohlep iz Opatije redoviti je kupac u jednoj mesnici. Kaže, tu ima više povjerenja nego u meso iz trgovačkog lanca.

"Čini mi se kvalitetnije i poznajem gospodina, koliko smo ovdje i on mi kaže od kuda nabavlja i vjerujem da je to kvalitetnije", rekla je Sandra Petohlep.

Opatijski mesar, Vedran Tepavac, robu nabavlja iz Ozlja, direktno od privatnog uzgajivača. Inspekcije su mu, kaže, česte.

"Junetina je kod nas jeftinija nego u trgovačkim centrima. Pa kod nas je 13 i pol eura čista junetina but, a kod njih je 15, 16 i to je uvozno meso njihovo, tko zna od kud, tko zna što, tko zna kako", rekao je Tepavac, vlasnik mesnice.

Državni inspektorat spreman za sezonu

"Ove godine će diljem jadranske obale biti oko 200-tinjak inspektora koji će svakodnevno obavljati nadzore, plus bit će mobilni timovi koji će s kontinenta, Varaždin, Osijek i Zagreb posebno još dolaziti na teren i raditi po pitanju legaliteta i kao što sam rekao, po pitanju sigurnosti hrane", kazao je Andrija Mikulić, glavni državni inspektor.

Domaći proizvod uvijek će naći kupca. Na opatijskoj tržnici vlada pomama za jogurtom i desetak vrsta sireva s istarske farme sa 140 krava.

"Jednom kad se naučite na nešto dolaze i čak ne treba nam ni poseban PR jer naš proizvod se sam prodaje, znate kako se kaže, dobar glas se daleko čuje", rekla je Deana Jačić Buretić, djelatnica OPG-a iz Istre.

Građane brine ono što nije domaće. Poput smrznutog uvoznog kruha u trgovačkim lancima.

Inspekcije utvrdile puno prekršaja

"Što se tiče pekarskih proizvoda nastojim kada je zimski period sama to raditi, a kad ne moram idem radije u pekaru nego u prodavaonu", rekla je Ankica Ćosić.

Od 230 ovogodišnjih inspekcijskih nadzora, pola ih je bilo u maloprodaji, a utvrđeno je 17 % prekršaja.

"Veliki, gotovo najveći dio nepravilnosti, nesukladnosti je bio u pekarama, u maloprodajama. Nisu one kvalitete koje bi trebale biti", objasnio je glavni državni inspektor Mikulić.

Hrvatska proizvodnja je nedostatna, uvoz je velik osobito mesa, mlijeka, voća i povrća. Sve se strogo kontrolira.

"Definitivno, sve što se stavlja na tržište odnosno na police u Republici Hrvatskoj, mogu reći da je zdravo i da je kvalitetno", kazao je Ivan Matijević, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

I građanima skupo

"Nama ta velika uvozna ovisnost generira inflaciju koja je u prvom tromjesečju bila na razini preko 4 % što je jedna od najvećih u EU kada govorimo o inflaciji cijena hrane", objasnio je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

Zato kupci brinu koliko će hrana poskupjeti uoči ljeta.

"Za očekivati je pred sezonu kad bude pojačana navala, pogotovo ovaj priobalni dio. Ljuti li nas to? Jako, jako neću grde riječi upotrijebiti, ali baš nas drže za bedake", kazala je Marta Bergles.

Na opatijskoj konferenciji 400 stručnjaka traži rješenja za sigurnost i kvalitetu hrane. Kupce samo brine da im ona ne prisjedne zbog previsokih cijena.

VOYO logo
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali
Još iz rubrike