
Zbog kiše kreće odlična sezona janjaca: saznali smo je li bolja lička, paška ili vlaška

Ove sezone svi uzgajivači janjaca trebali bi dobro proći. Dok neki dijelovi Hrvatske muku muče s vremenom, u Bukovici zbog mnogo kiše trava buja, a pastiri zadovoljno gledaju svoja stada. Je li bolja lička, paška ili vlaška najbolje znaju oni koji je prodaju i uzgajaju.
Milu iz Bilišana svi znaju pod nadimkom Roker. Ima 79 godina i još uvijek svako jutro u pet izvodi svojih 60-ak ovaca i šest krava na ispašu. Usna harmonika ili cvitare nekada su jamčili zabavu na pašnjaku.
"Prije je bilo cura koje bi plesale kolo i igrale se. Sad nema ni cura, ni momaka, nema nigdje ništa", govori Mile Majstorović.
Nekada su pašnjaci bili puni stoke i pastira i na njima su mnogi pronašli muža ili ženu. Mile nije. Njegovu mu je Anđu, kaže, namjerio ujak. Tri godine mlađa Anđa svaki dan pravi sir. Mladi to, kaže, više ne rade.
"Ni jedna moja kćer ne zna siriti. Nije im ni potrebno da se muče kao i ja", kaže Anđa Majstorović.
Ove godine zbog dosta kiše ispaša je izvrsna, pa Mile kaže da nema janjaca koji mogu stati uz bok bukovačkima. Nekoliko kilometara dalje, u najpoznatijoj gostionici s janjetinom na obrovačkom području, pokušali smo razriješiti dilemu gdje rastu najbolji janjci.
"Najbolja janjetina dolazi od ispod Velebita i polovica Like ima vrhunsku janjetinu. Mi smo navikli na malo jače janjce, a Pažani imaju male janjce i to za nas nije zrela janjetina", komentira Marija Anić, vlasnica restorana Zaton Obrovački.
Iako se gospođa Marija ovim se poslom bavi više od četiri desetljeća, kaže da joj je već dosadila janjetina i da je ne voli. Ali, zato dobro poznaje ukus svojih gostiju koji dolaze tamo gdje se kvaliteta svake godine potvrđuje.
403 Forbidden
403 Forbidden
403 Forbidden


