
Prehrana koja smanjuje rizik od žučnog kamenca. Doznajte što jesti, a što izbjegavati

Žučna dijeta specifičan je način prehrane koji se koristi za podršku zdravlju žučnog mjehura, kao i za prevenciju nastanka žučnih kamenaca. Kamenci u žučnom mjehuru mogu izazvati brojne probleme, uključujući bolove, upale i poteškoće u probavi. Zbog toga je važno prepoznati koji faktori mogu doprinijeti nastanku kamenaca te kako prehrana može odigrati ključnu ulogu u sprječavanju tih problema. Donosimo popis preporučenih namirnica za žučnu dijetu te jelovnik za cijeli tjedan.
Što su žučni kamenci i što rade?
Žučni kamenci nastaju kada se u žuči (tekućini koju proizvodi jetra) nakupljaju tvari poput kolesterola ili bilirubina. Kada ove tvari kristaliziraju, mogu se pretvoriti u tvrde naslage koje se nazivaju kamencima. Kamenci mogu blokirati protok žuči i uzrokovati bolove, upalu, ili čak infekcije. Ako dođe do potpunog začepljenja žučnih kanala, može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući žučnu koliku ili čak potrebnu operaciju uklanjanja žučnog mjehura.
Što je žučna dijeta?
Jedan od ključnih načina prevencije nastanka žučnih kamenaca je održavanje zdrave prehrane koja smanjuje rizik od prekomjernog nakupljanja kolesterola u žuči. Žučna dijeta temelji se na nekoliko osnovnih principa. Visok unos kolesterola može doprinositi stvaranju žučnih kamenaca.
Preporučuje se smanjiti konzumaciju masnih namirnica, poput crvenog mesa, pržene hrane i masnih mliječnih proizvoda. Žučni mjehur obavlja važnu funkciju u probavi masti, ali previše masne hrane može ga preopteretiti. Stoga se preporučuju obroci s malo masnoće, koji ne opterećuju žučni mjehur. Prejedanje može izazvati iznenadnu potrebu za većim oslobađanjem žuči, što može dovesti do bolova ili nelagode. Preporučuje se konzumiranje manjih obroka nekoliko puta dnevno kako bi se smanjilo opterećenje na žućni mjehur. Previše vrući ili previše hladni napici mogu iritirati žučni mjehur, stoga je bolje piti tekućinu na sobnoj temperaturi.
Ograničen unos kolesterola
Lako probavljiva hrana s malo masnoće
Manji, češći obroci
Izbjegavanje ekstremnih temperatura
Hrana za žučnu dijetu
Za održavanje zdravlja žučnog mjehura preporučuju se nemasni proteini, poput piletine, puretine, bijele ribe i bjelanjaka, jer oni pružaju kvalitetne proteine bez stvaranja nepotrebnog opterećenja. Cjelovite žitarice, poput integralnog kruha, tjestenine i riže, bogate su vlaknima koja podržavaju probavu i također pomažu u smanjenju opterećenja na žuč.
Voće i povrće, osobito vrste poput banana, jabuka, breskvi, brokule, špinata, mrkve i tikvica, sadrže esencijalne vitamine i minerale koji su važni za zdravlje, a istovremeno su blagi za žučni mjehur. Nemasni mliječni proizvodi, poput jogurta, kefira, svježeg posnog sira i mlijeka s niskim udjelom masti, osiguravaju potrebne hranjive tvari, kao što su kalcij i bjelančevine, bez izazivanja problema sa žučnim mjehurom.
Kao opća smjernica, važno je izbjegavati teške, masne i začinjene obroke, te piti umjereno i izbjegavati vrlo hladne ili vruće napitke, koji mogu izazvati nelagodu ili povećati opterećenje na žučni mjehur. Ova dijeta također preporučuje pripremu hrane kuhanjem, kuhanjem na pari, pečenjem u pećnici ili pirjanjem uz minimalnu količinu masti, čime se očuva nutritivna vrijednost namirnica, a istovremeno se smanjuje opterećenje na žučni mjehur.
Namirnice koje se preporučuju na žučnoj dijeti:
JUHE: Nemasne juhe od mesa, povrća u kuhanom sitnom tjesteninom, grizom ili rižom.
MESO: Mlada nemasna mesa kuhana ili pirjana (govedina, teletina, perad bez kože, puretina i zečetina).
RIBA: Nemasna riba kuhana ili pirjana.
MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI: Mlijeko s manjim udjelom m.m., jogurt tekući, kiselo mlijeko, svježi nemasni sir, kozje mlijeko i sir.
ŽITARICE I KRUH: Dobro pečeni kruh (ne svjež), dvopek, sitna tjestenina, griz, riža, zobene pahuljice, krumpirovo tijesto, kukuruzno brašno.
POVRĆE: Kuhano, pasirano povrće (špinat, mrkva, buče, tikvice, krumpir, cvjetača samo cvijet). Za salatu cikla i mrkva kuhana s limunom i rajčica svježa bez kore.
VOĆE: Kuhano zrelo voće bez kore, sokovi od cijeđenog voća, voćni pirei i kreme, voćni žele, džem, med i marmelada.
MASNOĆE: Maslinovo i biljno ulje (kokosovo, laneno).
KOLAČI: Puding, griz, biskvit bez jaja, voćna torta s malom količinom masnoće, bez jaja i kvasca.
PIĆA: Slabi čajevi, slaba kava i voda.
ZAČINI: Limunov sok i sol i aromatični biljni začini.
Namirnice koje se ne preporučuju na žučnoj dijeti:
JUHE: Masne juhe od mesa, juhe od karfiola, kupusa i industrijske gotove juhe.
MESO: Svinjsko i ovčje meso, tovljene guske, patke, divljač, pržena i pohana mesa, slanina, šunka i ostala sušena i dimljena mesa, konzerve i hrenovke.
RIBA: Masna riba (skuša, srdele, tuna, som, šaran).
JAJA
MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI: Zreli masni sirevi, sušeni ili fermentirani sirevi (lički, ementaler) i kiselo vrhnje.
ŽITARICE I KRUH: Crni kruh, pržena tijesta i savijače.
POVRĆE: Povrće koje nadima (mahune, grah, grašak, leća, bob, rotkvice, poriluk, luk crveni, češnjak, kupus, kelj, paprika, krastavci).
VOĆE: Neoguljeno voće, orasi, dunje, lubenice, bademi, lješnjaci.
MASNOĆE: Svinjska mast i druge životinjske masnoće.
KOLAČI: Kolači s mnogo nadjeva, kisela tijesta, pržena tijesta (palačinke, krafne), masne kreme, čokolada, kako, uštipci.
PIĆA: Jaki čajevi, jaka kava, hladni napitci, gazirani sokovi i alkoholna pića.
ZAČINI: Oštri začini (luk, vegeta, paprika, feferoni, cimet, klinčići).
Banane i žučna dijeta
Banane su odlična opcija za žučnu dijetu. Bogate su vlaknima, kalijem i prirodnim šećerima, a lako se probavljaju. Osim toga, banane mogu pomoći kod probavnih smetnji i smanjuju kiselost, što je korisno za osobe koje imaju osjetljiv žučni mjehur.
Tjedni jelovnik na žučnoj dijeti
Ponedjeljak
Doručak: Griz na mlijeku s malo meda.
Utorak
Doručak: Zobena kaša s naribanom kruškom i cimetom.
Srijeda
Doručak: Kaša od zobenih pahuljica i banane, s malo mlijeka.
Četvrtak
Doručak: Griz na mlijeku s malo meda.
Petak
Doručak: Zobena kaša s naribanom jabukom i malo cimeta.
Subota
Doručak: Griz na mlijeku s malo meda.
Nedjelja
Doručak: Zobena kaša s bananom i prstohvatom cimeta.
POGLEDAJTE VIDEO: Pametni uređaji koji mijenjaju svijet: Na sajmu tehnologije predstavljena i AI žlica za bubrežne bolesnike
















