KOMPLETAN VODIČ /

Dijeta za snižavanje kolesterola i triglicerida: Što trebate jesti, a što izbjegavati u širokom luku?

POVRĆE - Preporučena hrana: sve vrste kuhanog ili sirovog povrća pripremljenog bez masnoća (ili pirjanog s manjom količinom ulja), uključujući krumpir (najbolje kuhan);
Hrana koju treba izbjegavati: prženo povrće ili preliveno maslacem, pomfrit, čips i sl.
Foto: shutterstock
POVRĆE - Preporučena hrana: sve vrste kuhanog ili sirovog povrća pripremljenog bez masnoća (ili pirjanog s manjom količinom ulja), uključujući krumpir (najbolje kuhan); Hrana koju treba izbjegavati: prženo povrće ili preliveno maslacem, pomfrit, čips i sl.
7 /11
VOYO logo

Masnoće u krvi nalaze se u obliku kolesterola i triglicerida. Međutim, iako se stalno ističe kako je opasnije imati povišeni kolesterol nego povišene trigliceride, to ne znači da se njih treba ignorirati. U većini slučajeva povišeni kolesterol je "tihi" problem. Tipično ne uzrokuje nikakve simptome. Mnogi ljudi ni ne shvaćaju da imaju povišen kolesterol dok ne razviju ozbiljne komplikacije, poput srčanog ili moždanog udara. Zato je važan rutinski pregled, odnosno provjera krvne slike. Povišena razina ukupnog i LDL kolesterola te smanjena razina HDL kolesterola povećavaju rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila. S druge strane, adekvatne razine istih ili smanjene razine ukupnog i LDL te povećana razina HDL kolesterola taj isti rizik smanjuju. Osobe koje jedu previše hrane s visokim udjelom kolesterola, zasićenih masti i transmasti mogu povećati rizik od razvoja visokog kolesterola. Ostali čimbenici uključuju neaktivnost i pušenje. Genetika također može utjecati na šanse za razvoj visokog kolesterola. Gotovo se svaka osoba barem jednom tijekom života zapita kako sniziti kolesterol bez lijekova. U ovoj fotogaleriji doznajte kako prilagoditi prehranu nakon što dobijete dijagnozu povišenog kolesterola ili triglicerida. Što trebate jesti, a što izbjegavati u širokom luku?

VOYO logo
Pogledaj još galerija