
Znate li što je to tvrda pšenica i za što se koristi

Pšenično se zrno sastoji od tri dijela – ljuske, središnjeg dijela (endosperma) i klice. Upravo od tih dijelova dobivaju se svi cjeloviti proizvodi od pšenice poput mekinja, klica, pahuljica preko bulgura i cous-cousa do proklijalih zrna pšenice.
Pšenica je drevna žitarica, a smatra se da potječe iz jugozapadne
Azije.
Pšenica može biti tvrda, srednje tvrda, prekrupljena i mekana. Tvrda pšenica je tip pšeničnog zrna koji potječe od vrste Triticum durum i taj se tip pšenice koristi za proizvodnju špageta i makarona. Srednje tvrda pšenica je srednje tvrdo pšenično zrno od kojeg se proizvodi brašno.
Tvrda pšenica, ozima, durum pšenica (lat. Triticum durum), obično sije se u listopadu, vegetacijsko joj razdoblje traje oko 9 mjeseci i zrno joj je vrlo tvrdo.
Kod tjestenine od visokokvalitetne tvrde durum pšenice postotak
bjelančevina pokazuje i nivo kvalitete same tjestenine. Veći
postotak znači i kvalitetniju tjesteninu.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!



![[KVIZ] Znaš li pravilno razvrstati otpad?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/03/1295967/K-a479c49e-eaec-403f-9778-04a762449b78-360.webp?1748935373)









