Pravila u prehrani /

Što je gluten - pitanje na koje nutricionisti često odgovaraju

Što je gluten? Pitanje koje se sve češće povlači kako po medijima, tako i u svakodnevnim razgovorima, pa u nastavku pročitajte odgovor na pitanje što je gluten

VOYO logo
VOYO logo

Što je gluten pitanje je na koje nutricionisti učestalo odgovaraju. Sve se češće otvaraju ugostiteljski prostori koji ponosno ističu kako je sva njihova hrana bez glutena. Pa što je uopće gluten i je li zbilja tako štetan? Gluten je svojstvo svakog tijesta koje se proizvodi iz žitarica. Naime, gluten se nalazi u svakoj žitarici kao jedna od najzastupljenijih bjelančevina. Gluten je ljepljiva tvar koja stvara elastičnog svakog tijesta, a nalazi se u brašnu, raži, ječmu, zobi itd.  Gluten se ne nalazi u heljdi, smeđoj riži, prosu i kukuruzu.  Važno je znati što je gluten kako biste mogli otkriti imate li bolest intolerancije na gluten - celijakiju. Većina ljudi nije svjesna da uopće imaju bolest celijakije odnosno netolerancije na gluten zato što se ona razvija sporo. Ipak, važno je odlaziti na česte preglede i izradu krvne slike jer celijakija uzrokuje oštećenje tankog crijeva, a potom i umanjuje resorpciju hrane.

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali