
Naučite pravilno skladištenje mrkve i uživajte u omiljenom povrću

Mrkva je mnogima najdraža povrtlarska vrsta, a posebno je dobila na popularnosti zbog količine beta karotena koji sadrži, a koji je iznimno povoljan za naše zdravlje. Koristi se svakodnevno u prehrani pa je skladištenje mrkve postala vrijedna praksa.
Međutim, mnogi ne znaju pravilno skladištiti mrkvu pa na propada usred zime. To se najčešće događa loše klime u prostoru gdje se mrkva čuva. Kako biste povećali njene šanse za uspješno očuvanje, pokušajte što kasnije vaditi mrkvu, ali nemojte dopustiti da je uništi mraz.
Skladištenje mrkve uspješnije je, ako mrkvu ne operemo prije. Nije ju potrebno ispirati već jednostavno uklonite velike komade zemlje s nje uz pomoć četkanja. Prije skladištenja pustite da se mrkva dobro posuši i prozrači na zraku. Obavezno je ukloniti zelene listove i oštećene ili bolesne dijelove. Kao najbolja metoda očuvanja svježine koriste se kutije s mahovinom, piljevinom ili pak pijeskom.
U drvenoj kutiji napravite rupice ako bi mogao strujati zrak, a mrkve poredajte tako da imaju dovoljno prostora i da se ne dotiču kako ne bi trunule. Kutiju položite na tamno mjesto gdje temperaturu ne prelazi 6 stupnjeva. Mnogi smatraju da je mrkvu najbolje pospremiti u podrum, a skladištenje mrkve na ovaj način bolje je od zamrzavanja jer se nutritivna vrijednost čuva.
Ovaj je način najjednostavniji, ali mrkve možete skladištiti u trapu. U trapu mrkve stoje vertikalno i pokrivene su debelim slojem slame. Što više mrkvi skladištite u trapu to je veća potreba za prozračivanjem pa morate ugraditi cijev koja će ventilirati mrkve.
Čuvanje mrkve u podrumu najjednostavniji je način skladištenja, a maksimalno čuva nutritivnu vrijednost ako se poduzmu sve mjere prije samo skladištenja. Izrada trapa i skladištenje omiljene povrtne biljke u trapu zahtjeva malo više vremena, ali jednako je učinkovito.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!


















