bilje /

Bamija biljka - nepoznata biljka bogata vitaminima

Iako je kod nas još uvijek nepoznanica bamija biljka se koristi kao hrana pogodna za sve, posebice za dijabetičare, ali i kao lijek za zdravlje i ljepotu

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Bamija biljka je jednogodišnja biljka čiji se mladi plodovi, stari svega 3-6 dana, nakon cvatnje i oplodnje koriste kao povrće na različite načine, a najviše pečeni i kuhani.

Bamija biljka se može konzervirati sušenjem, mariniranjem ili zamrzavanjem.

Bamija biljka ima mnoštvo djelovanja. U prehrambenoj industriji koristi se kao prirodni emulgator, a djeluje i kao antioksidans. Osim toga, bamija biljka smanjuje kristalizaciju šećera, te se zbog toga koristi u konditorskoj industriji.

Bamijino zrelo sjeme u nekim Azije i Afrike koriste se prženo kao zamjena za kavu. Bamija biljka ima duboki korijen koji se prostrano razvija u površinskom sloju zemlje, a stabljika koja je početku zeljasta, a kasnije drvena, visoka je između 60 i 200 centimetara.

Bamija biljka se sije kada prođe opasnost od proljetnih mrazeva i kada tlo na dubini od 5 centimetara postigne temperaturu višu od 15 stupnjeva.

Biljka se sije na otvoreno, a prije sjetve sjeme je potrebno na 24 sata namočiti u toploj vodi kako bi se omekšala sjemenska ljuska.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pročitaj i ovo
najčitanije
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Izdvojeno
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx