
Bamija biljka - nepoznata biljka bogata vitaminima

Bamija biljka je jednogodišnja biljka čiji se mladi plodovi, stari svega 3-6 dana, nakon cvatnje i oplodnje koriste kao povrće na različite načine, a najviše pečeni i kuhani.
Bamija biljka se može konzervirati sušenjem, mariniranjem ili zamrzavanjem.
Bamija biljka ima mnoštvo djelovanja. U prehrambenoj industriji koristi se kao prirodni emulgator, a djeluje i kao antioksidans. Osim toga, bamija biljka smanjuje kristalizaciju šećera, te se zbog toga koristi u konditorskoj industriji.
Bamijino zrelo sjeme u nekim Azije i Afrike koriste se prženo kao zamjena za kavu. Bamija biljka ima duboki korijen koji se prostrano razvija u površinskom sloju zemlje, a stabljika koja je početku zeljasta, a kasnije drvena, visoka je između 60 i 200 centimetara.
Bamija biljka se sije kada prođe opasnost od proljetnih mrazeva i kada tlo na dubini od 5 centimetara postigne temperaturu višu od 15 stupnjeva.
Biljka se sije na otvoreno, a prije sjetve sjeme je potrebno na 24 sata namočiti u toploj vodi kako bi se omekšala sjemenska ljuska.





![[KVIZ] Koliko znaš o markama auta?](http://cdn2.net.hr/media/2025/06/04/1296689/H-1f7f2d23-9fa0-43e6-8b46-f34ec6749fe5-550.webp?1749020226)







