POZNATA NUTRICIONISTICA DALA ODGOVOR NA VJEČNO PITANJE: /

 Što odabrati za prehranu - maslac, margarin ili svinjsku mast?

Od silnih upozorenja o štetnosti masnoća za zdravlje, a i za vitku liniju, svi smo ih počeli doživljavati kao neprijatelja broj 1 u prehrani i ono što po svaku cijenu treba izbaciti iz jelovnika.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

No, čini se da smo ipak pogrešno shvatili poruku stručnjaka jer problem nije u masnoćama općenito, već u njihovoj količini i kvaliteti.

Masnoće su nam nužne za normalno funkcioniranje jer one organizam opskrbljuju energijom, čine gradivni element svih tjelesnih tkiva, služe za prijenos vitamina u organizmu te za proizvodnju hormona. Ako se pitate u čemu je onda problem i zašto su stalno pod osudom liječnika i nutricionista, odgovor je vrlo jednostavan: zato što ih konzumiramo u prevelikim količinama i najčešće odabiremo masnoće loše kvalitete koje štete zdravlju. Kako bi zadovoljila energetske i nutritivne potrebe odrasla osoba trebala bi 20-30% dnevnog unosa energije osigurati masnoćama.

Općenito, masti su vrlo važna makronamirnica jer su u njima topljivi takozvani uljni vitamini A, D, E i K nužni za normalno funkcioniranje organizma, te zato što većim dijelom izgrađuju mozak i na neki način predstavljaju naše pogonsko gorivo jer tijelu daju energiju potrebnu za osnovne tjelesne funkcije i svakodnevnu aktivnost.

No, masti imaju još važnih zadaća: one oblažu unutarnje organe i na taj način ih štite od ozljeda, udaraca i oštećenja; ulaze u sastav svih hormona (što objašnjava zašto anoreksične djevojke i žene često gube menstruaciju); ulaze u sastav svih staničnih membrana; tijekom probave sprječavaju nagli rast šećera u krvi; na određen način štite jetru, srce i bubrege, čuvaju tijelo od temperaturnih šokova (nagle promjene temperature okoliša) i sudjeluju u procesu zadržavanja kalcija u zubima i kostima, što je povezano s prijenosom u mastima topljivog vitamina D.

Važno je kakve su masti

Znanstvena istraživanja su pokazala da postoji povezanost između količine i vrste masnoća koje se koriste u prehrani i razvoja nekih kroničnih bolesti, pa se tako danas zna da previše zasićenih masnih kiselina i transmasnih kiselina povećava rizik od bolesti srca i krvnih žila, odnosno ateroskleroze, dijabetesa, upalnih procesa, pretilosti i nekih oblika raka. S druge strane, prehrana bazirana na namirnicama bogatim nezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama značajno smanjuje rizik obolijevanja od tih bolesti te snižava koncentraciju kolesterola u krvi. Ako prehranom ne unesete dovoljne količine masnih kiselina mogu nastati problemi jer ih organizam ne može sam sintetizirati.

Što odabrati u prehrani: margarin, maslac ili svinjsku mast?

Evo što naša poznata nutricionistica doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender kaže na to pitanje.

- Vječito polariziranje namirnica na dobre i loše te posljedično pridavanje epiteta korisnog i štetnog sad margarinu, sad maslacu ili svinjskoj masti je sasvim nepotrebno. Sve ove namirnice imaju svoje prednosti i pokoju manu, a u umjerenim količinama su dobrodošli dio uravnotežene prehrane – objasnila je.

Margarin se, tako, dobiva od biljnih ulja, pa je bogat nezasićenim masnim kiselinama i siromašan potencijalno štetnim zasićenim masnim. Lista sastojaka od kojih se margarin proizvodi u osnovi je kratka, bez prikrivenih nepoželjnih i štetnih sastojaka. Osnovni sastojci u margarinu su ulje, voda, sol, stabilizatori, prirodni konzervansi, limunska kiselina i beta karoten.

Primjerice, Zvijezda margarini, sadrže pomno odabrane sirovine visoke kvalitete, proizvedeni su najmodernijom tehnologijom proizvodnje i ne sadrže transmasne kiseline ni kolesterol. Margarini nove generacije obogaćeni su vitaminima, najčešće E, A i D, sadrže optimalan omjer jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina. Koristeći margarin u prehrani djece povećava se resorpcija vitamina topljivih u ulju, poput A, D, E i K.

Nasuprot margarinu, maslac i svinjska mast su izrazito bogati zasićenim masnim kiselinama i kolesterolom čiji je unos, navela je doc. dr. Darija Vranešić Bender, također potrebno ograničiti u prehrani.

Međutim, maslac i svinjska masti su ujedno bogati korisnim masnoćama poput konjugirane linolne kiseline te vitaminima topljivim u masti. Stoga, zaključuje ona, ni margarin ni maslac ni svinjska mast nisu zabranjeni ili nezdravi u umjerenim količinama.

Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing, u suradnji sa Zvijezdom i po najvišim uredničkim standardima Telegram Medije.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pročitaj i ovo
najčitanije
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Izdvojeno
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx