
Ovu naviku svi imamo, a konobare izluđuje: 'Najčešće to rade velike grupe ili obitelji s djecom'

U restoranu većina nas želi uživati u obroku i druženju, ali postoji jedna česta navika koja, iako naizgled bezazlena, može znatno zakomplicirati rad konobarima
Konobari diljem svijeta slažu se oko jednog: Ova naizgled bezazlena navika gostiju u restoranima daleko je neugodnija nego što se čini.
Pozivati konobara više puta tijekom obroka - zbog dodatnih salveta, kriške limuna, još malo umaka ili dodatne žlice - djeluje bezazleno, ali u stvarnosti, to konobarima ide jako na živce.
Ova praksa čak ima i naziv: "one-timing". Iako je svaka pojedinačna molba razumljiva, one-timing može ozbiljno poremetiti radni ritam konobara i dodatno ih opteretiti tijekom ionako stresne smjene.
"Ta me navika stvarno znala izbaciti iz takta, pogotovo kad sam tek počela raditi kao konobarica i bila neiskusna, jer usporava cijeli proces", ispričala je Stephanie S., konobarica u jednom lancu restorana u Utahu, za Reader's Digest. "Imala sam osjećaj kao da su gosti previše zahtjevni, i to me jako frustriralo."
U mirnijim satima konobari možda i ne zamjeraju na dodatnim pozivima. No, ako ih se tjera da trče uokolo tijekom večernje gužve - tada se situacija mijenja.
"Iskreno, kad to ljudi rade usred večernje gužve, počnem ih malo mrziti", priznala je Sarah S., konobarica u restoranu azijske kuhinje na Floridi. "Kad smo zatrpani poslom, to se pretvori u logističku noćnu moru. Ali, ako nije gužva, onda mi ne smeta toliko."
April O., konobarica iz Teksasa, ističe da nije sva krivnja na gostima.
Ona tvrdi da do one-timinga dolazi jer "gosti zaborave zatražiti sve što im treba, a konobar ne uspije predvidjeti sve njihove potrebe."
"Ako obje strane odrade svoj dio - i konobar i gost - ne bi trebalo biti one-timinga", rekla je.
"Kako bih smanjila takve situacije, uvijek pokušam predvidjeti što gostima treba - pogotovo kod većih grupa ili obitelji s malom djecom, jer me oni najčešće 'dave' s one-timingom", objasnila je Valerie P., konobarica u obiteljskom restoranu u Washingtonu.
Kako biste izbjegli da budete "taj" gost, konobari preporučuju da unaprijed razmislite o svemu što biste mogli trebati - dodatnom priboru, začinima, piću - i zatražite sve odjednom.
Ako ste u većem društvu, preporučljivo je da gosti za stolom prije dolaska konobara jedni druge pitaju treba li im još nešto, piše New York Post.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Znate u kojem su mjestu najviše skočile cijene? Tamo sve plaćaju 11,2 posto više nego u svibnju





















