
Postanite marokanski kuhar na jedan dan!

Nakon laganog početka jučerašnjeg dana u Jardin Majorelleu i potpune suprotnosti u kožarnicama odlučio sam se posvetiti istraživanju marokanske kuhinje te sam se i sam okušao u ulozi kuhara. Naime, većina hotela i hostela nudi tečajeve kuhanja marokanske hrane, a najbolje od svega jest da ono što pripremite zapravo i kušate, pa kasnije možete mnogo bolje prosuditi kvalitetu marokanskih jela u restoranima diljem svijeta.
Prije samog tečaja upoznao sam grupu s kojom sam kuhao i uskoro odlazimo na zajedničku nabavku namirnica potrebnih za pripremu marokanskih jela. Dakako, uz nas su i naše 'učiteljice' koje nas štite od previsokih cijena jer u očima trgovaca mi smo laka zarada. Hodamo soukovima i kupujemo govedinu, voće, povće, juice, brašno te ostale namirnice koje su nam bile potrebne kako bismo pripremili tagine, marokansku salatu, voćnu salatu i kruh.
Vraćamo se u hostel kako bismo počeli s kuhanjem te krećemo od osnova, kako guliti povrće potrebno za tagine i u kojem obliku i redoslijedu ih poslagati u keramičke posude po kojima je jelo dobilo i ime.
Radimo dvije verzije – jednu s mesom te jednu samo od povrća pa tako redom sjeckamo luk, mrkve, krumpir, tikvice, rajčice i paprike. Sve to slažemo u posudu i potom posipamo začinima poput soli, šafrana, paprike, papra, cimeta i timina te na kraju polijevamo s uljem i dodajemo masline. Za verziju s mesom koristimo slične začine, ali samo luk i češnjak te slatke šljive.
Potom se bacamo na marokanski kruh
Inače, tečaj se održava na krovu
Ako vas, pak, ne zanima tečaj kuhanja uvijek se možete počastiti
jeftinom hranom s ulice poput
Dakako, ne probati
Ako ste propustili prethodne zanimljive 'crtice' našeg putopisca iz Marrakesha, možete ih pročitajte ovdje:
Pobjegnite od buke i strke u oazu mira
Krenite na putovanje kroz 'Božju zemlju'
Do čitanja sutra!













