Stočarstvo /

Krčka ovca - ovca poznata u proizvodnji mesa

Krčka ovca se uglavnom uzgaja na ekstenzivan način radi proizvodnje mesa, a krčka ovca poznata je prvenstveno po mladoj otočkoj, iznimno cijenjenoj krčkoj janjetini

VOYO logo
VOYO logo

Postoji mnogo pasmina ovaca kao što su: merino, pramenka, Suffolk ovca, virtemberška ovca, solčavsko-jezerska ovca, Romanovska ovca, mediteranska ovca, istočno-frizijska ovca, sardinijska ovca itd.  Hrvatske pasmine su: lička pramenka, paška ovca, creska ovca, istarska ovca, dubrovačka ruda i krčka ovca. Krčka ovca izvrsno prilagođena uvjetima okoliša u kojemu se uzgaja. Ovdje ćemo se osvrnuti na jednu domaću pasminu i reći kakva je krčka ovca. Krčka ovca je autohtona pasmina nastala na otoku Krku.  Krčka ovca najčešće je bijela, rjeđe crna, siva ili smeđa. Glava joj je mala, ravnog profila i uglavnom bez rogova.

Razvojem tekstilne industrije došlo je do povećane potražnje vune što je rezultiralo uvozom različitih pasmina merina koje su korištene za oplemenjivanje naših lokalnih pramenki. Oplemenjivanjem tih domaćih pasmina, pretpostavlja se, nastala je i krčka ovca.  Krčka ovca posebno se isticala u prošlosti budući da je na škrtom tlu otoka Krka od pretpovijesti do danas bila velika hraniteljica.  Izvorno krčka ovca pripada skupini ovaca kombiniranih proizvodnih odlika (mlijeko-meso-vuna). 

Krčka ovca neposredno i posredno sudjeluje u održavanju bioraznolikosti divljih životinja, odnosno interakcija ovaca s drugim sastavnicama ekosustava izražena je i nužna za održavanje biološke ravnoteže.

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali