Obiluje 'hormonom sreće' /

Bakalar riba - riblja vrsta kojoj prijeti opasnost od izumiranja

Bakalar riba je visoko cijenjena riba hladnih mora sivosmeđe boje koja naraste do jednog metra i teži oko 20 kilograma

VOYO logo
VOYO logo

Bakalar riba živi u sjevernom Atlantiku, uz obale Islanda, Norveške, Grenlanda i Kanade, u Sjevernom moru te u Polarnom moru, a najvažniji proizvođači ove ribe su Norveška, Island, Kanada i Rusija. 

Zbog njegovih hranjivih vrijednosti, bakalar je izrazito popularna prehrambena namirnica, te njegov ulov svake godine raste, a količina u moru se smanjuje. Iz tog razloga su sve glasniji zahtjevi da se ograniči ulov bakalara.

Bakalar riba ima meso blagog okusa koje je niskokaloričan izvor proteina te je bogato esencijalnim masnim kiselinama koje su važne za izgradnju  membrana i stanica mozga.

Osim toga, bakalar riba obiluje bjelančevinama i aminokiselinom triptofan koja potiče lučenje oksitocina ili "hormona sreće" koji potiče opuštanje organizma. Bakalar riba, prema mnogim znanstvenim istraživanjima štiti od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, a utječe i na sporiji i stabilan srčani ritam te nizak krvni tlak.

U Hrvatskoj je najpoznatiji sušeni bakalar koji je tradicionalno blagdansko jelo. Kod kupnje sušene bakalar ribe treba obratiti pažnju na to je li riba bez ljuske, plosnata, ravna i otvorene utrobe. Ovakav izgled, pokazuje da se radi o ribi prvoklasne kategorije. Bakalar ribu bi trebalo čuvati u hladnjaku zamotanog u papir i potrebno ga je pojesti u roku od dva dana.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

VOYO logo
Pročitaj i ovo
VOYO logo
VOYO logo
Regionalni portali