
Našla sam starinski recept za najjednostavniju, a najfiniju pitu od bundeve, nema joj premca

Ako u pričuvi imaš lijepu, narančastu bundevu, ovaj recept doći će ti kao točka na i
Kada ti netko spomene pitu od bundeve, prva asocijacija vjerojatno ti je Halloween ili tipična američka pita od ove tikve. No, ljudi od davnina od bundeva rade prave male poslastice, a što ima finije u jesen od nekog takvog deserta?
Malo sam kopala po starim kuharicama koje sam naslijedila od prabake i bake i pronašla vrlo jednostavan recept za pitu od bundeve koja mami sline na usta. Pa, bez daljnjeg okolišanja mislim da je vrijeme baciti se na posao:
Tijesto
400 g brašna
100 g šećera
150 g maslaca
1 jaje
3 žlice mlijeka
Nadjev
500 g očišćene bundeve narezane na kockice
100 g šećera
120 g jogurta
2 jaja
2-3 žlice maslaca
malo cimeta
Dobro promiješaj sastojke za tijesto, izradi ga i stavi u hladnjak na sat vremena.
U međuvremenu skuhaj bundevu dok nije sasvim mekana. Razvaljaj tijesto i stavi ga u kalup (ili više njih) za pitu koji si premazala maslacem i izbodi ga vilicom.
Bundevu ocijedi i miksaj s ostalim sastojcima za nadjev te sve prelij preko tijesta. Peci oko pola sata na 180 °C. Mmm....













